Wildparken Zuid Afrika

Tijdens een Zuid Afrika reis zult u vrijwel zeker één of meerdere natuur- en wildparken bezoeken. Zuid Afrika staat immers bekend als land met zeer toegankelijke natuur- en wildgebieden. Veel van de landoppervlakte bestaat dan ook uit natuur. Bij een bezoek aan een wildpark tijdens uw Zuid Afrika rondreis is het handig vooraf wat meer te weten over wat nu precies te verwachten. Op deze pagina vindt je een overzicht van de belangrijkste parken in het land en daarbij wat meer over onze eigen ervaringen. Voor locaties klikt u op de kaart hiernaast.

Private game reserves

Privéreservaten gelegen nabij Kruger National Park in Zuid Afrika prive wildparken zuid afrika

Het bekendste en belangrijkste nationale park van Zuid Afrika is natuurlijk het Kruger National Park. Dit natuurreservaat ligt in het noordoostelijk deel van het land en omvat een grotendeels nog ongerept natuurgebied. In het Kruger Park liggen zo’n twintig 'restcamps' (omheinde terreinen) waarin de accommodatie van het park zelf ligt. Daarnaast zijn er een aantal privé-parken (met daarin lodges). Deels liggen deze reservaten in het Kruger Park zelf en wordt gebruik gemaakt van een concessie-opzet. Deels liggen de privé-reservaten aan de rand van het eigenlijke park, (zoals Sabi Sands, Manyeleti en Klaserie), waarbij de hekken tussen deze gebeiden zijn weggehaald. Tesamen vormen de privé-reservaten en het Kruger Park het 'Greater Kruger' natuurreservaat. Het wild kan in deze gebieden dus vrij rondlopen en migreren. De kwaliteit van de accommodatie, het wildgebied en de rangers bepaalt de prijs. De meest luxueuze accommodaties kosten tot zo'n € 750 per persoon per dag en zijn daarmee behoorlijk prijzig. Uiteraard zijn we altijd op zoek naar de beste mogelijkheden een fantastisch safari-ervaring te kunnen bieden, waarbij kwaliteit voorop staat. We hebben diverse mogelijkheden opgenomen in ons reisaanbod om een bezoek te brengen aan het Kruger Park, Sabi Sands en Manyeleti.

Sabi Sands Game Reserve
Sabi Sands is een lang gevestigde naam en het meest bekende privé-reservaat dat direct naast Kruger National Park ligt. Het deelt een grens van circa 50 kilometer lang aan de westzijde van Kruger. Sabi Sands kent een ongekende wilddichtheid. Dit is met name te verklaren doordat het vroegen een veelteelt gebied betrof. Om deze reden zijn er in de 19e eeuw veel waterputten geslagen: deze waterputten functioneren nog steeds met als resultaat dat er het hele jaar door grote hoeveelheden water te vinden zijn voor het wild in het gebied. De watervoorraad in Kruger zelf is een stuk wisselvalliger. Hierdoor resideren grote groepen dieren vrijwel altijd in Sabi Sands wat weer grote roofdieren aantrekt. Het Sabi Sands wildreservaat is wellicht de beste plek in de wereld om het moeilijk te spotten luipaard te zien. Sabi Sands bezoeken kan door middel van onze stijlmodule 'De grote vijf: intiem en dichtbij in Sabi Sands'.

Manyeleti Game Reserve
Ook Manyeleti deelt een grens met Kruger National Park en ligt iets noordelijker ten opzichte van Sabi Sand. Manyeltei kent dezelfde voordelen als Sabi Sands als het aankomt op het zien van (groot) wild. Ook tussen Manyeleti en Kruger bevinden zich geen hekken zodat het wild vrij is te gaan en te staan waar het wil. De kansen om grote roofdieren te zien liggen iets lager; er zijn minder watervoorzieningen in het reservaat. Wel geniet Manyeleti een voordeel in vergelijking met Sabi Sands: het is er een stuk rustiger wat betreft bezoekersaantallen. Sabi Sands is dé bekende naam en trekt daardoor een behoorlijke hoeveelheid reizigers. Manyeleti heeft hier minder 'last' van en heeft daarnaast slechts een beperkt aantal lodges. Dat Manyeleti toeristisch minder ontwikkeld is, heeft ook een reden welke terug te vinden is in de duistere geschiedenis van het land. Manyeleti was in de apartheidsjaren het wildreservaat waar niet-blanken welkom waren. Het Kruger National Park was toentertijd ontoegankelijk voor hen. In al die jaren is er door de overheid weinig geld gestoken in de ontwikkelinng van het gebied: ironischerwijs werpt dit nu zijn vruchten af wanneer men op zoek is naar de ultieme bush-ervaring. Manyeleti bezoeken kan door middel van onze speciale stijlmodule 'Kamperen met kinderen. In stijl' (ook zeer geschikt voor wanneer u zonder kinderen reist).

Makalali Conservancy
Makalali ligt ten westen van Kruger National Park en een jongere telg op het gebied van privé-reservaten in dit deel van het land. Het deelt geen grens met Kruger en is dus een losstaand reservaat (volledig omheind). Het werd opgericht begin jaren 90 en was daarvoor een veehouderij. In de jaren tot nu toe is de wildstand weer op pijl gebracht en heeft de vegatatie kans gehad zich te herstellen. Het resultaat mag er wezen: Makalali is een van de mooiste wildparken welke we hebben gezien in Afrika. Vrijwel al het grote wild komt hier voor, met uitzondering van de Afrikaanse buffel. We vielen met name voor de spectaculaire accommodatie die hier te vinden is. Tezamen met fantastische mensen en service hier maakt dat Makalali een echte 'safari for the soul' is. Verblijven in Makalali kan door middel van onze stijlmodule 'Kamperen. In stijl'.


Table Mountain National Park

Westkaap (in en nabij Kaapstad)
kaap de goede hoop kaapstad

Verblijft u tijdens de Zuid Afrka reis een aantal dagen in Kaapstad? Dan heeft u vrijwel altijd zicht op Table Mountain National Park. Het strekt zich uit over het gehele Kaapse schiereiland, en ligt daarmee eigenlijk midden in de miljoenenstad. Table Mountain National Park loopt vanaf de Tafelberg (tegen het centrum aan, aan de noordzijde van het schiereiland) tot aan Cape Point en Kaap de Goede Hoop (het meest zuidwestelijke puntje van het Afrikaanse continent). Onderdeel van het park zijn onder meer de Tafelberg zelf, de pinguïnkolonie bij Boulder's Beach, en Kaap de Goede Hoop. Ook is de oceaan deels beschermd gebied (wat betekent dat er beperkt gevist mag worden). Een bezoek aan de Tafelberg mag niet ontbreken tijdens een verblijf in de stad. We raden aan de weersomstandigheden goed in de gaten te houden, bij harde wind of dichte bewilking wordt de lift namelijk niet bediend. Als het even mogelijk is raden we ook aan één van de latere gondels omhoog te nemen (zo'n twee uur voor sluitingstijd), zo kunt u genieten van een onvergetelijke zonsondergang over de stad. Table Mountain Naional Park bezoekek kan terwijl u gebruik maakt van onze luxe Kaapstad reis 'Aankomen in Kaapstad. In stijl'. Een excursie naar Kaap de Goede Hoop vindt u op onze Kaapstad excursie pagina.


Kruger National Park

Mpumalanga/Limpopo
kruger wildpark

Het is moeilijk te bevatten hoe groot het Kruger Park eigenlijk is. Van noord naar zuid betreft het een afstand van maar liefst 360 kilometer. Van oost naar west is het park op het breedste punt 65 kilometer breed. Dit zijn indrukwekkende cijfers, en het is niet voor niets dat het Kruger één van Afrika's meest geliefde, en grootste, wildparken is. De diversiteit van landschappen, vegetaties, en wild is er enorm (er zijn zes verschillende eco-systemen te vinden in het park). Natuurliefhebbers kunnen makkelijk weken in het park doorbrengen zonder verveeld te raken. Het immense gebied kreeg de status van beschermd gebied (toen Sabie wildreservaat geheten) in 1898 en werd toegekend door toenmalig president Paul Kruger. Pas in 1926 werd het verheven tot nationaal park en draagt sindsdien de naam van haar grondlegger. Hiermee was het het eerste nationale park in Zuid Afrika. In Kruger is een onwaarschijnlijke hoeveelheid wild te vinden: ruwweg bevinden er zich zo'n 2000 plantsoorten, 500 vogelsoorten, en 147 zoogdiersoorten. Uiteraard bevindt zich hier ook de volledige 'Big 5' onder (leeuw, luipaard, olifant, Afrikaanse buffel en neushoorn). Kruger National Park is te bereiken per auto vanuit Johannesburg of per vlucht nabij de naastgelegen luchthaven Kruger/Mpumalang nabij Nelspruit. Bij onze stijlmodules vindt u meerdere mogelijkheden voor een bezoek aan één van de privéreservaten gelegen naast of nabij Kruger.


Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve

Kwazulu-Natal hluhluwe imfolozi safari

Dit gebied is tot wildreservaat verklaard in 1897 en na Kruger het oudste van het land. Het bestaat uit twee delen: Hluhluwe en Umfolozi (of Imfolozi) worden verbonden door een soort corridor. Eén van de mooiste parken van Zuid Afrika, en u mag het daarom eigenlijk niet overslaan. U vindt hier onder andere leeuwen, olifanten, giraffen, en zowel zwarte als witte neushoorns. Het is vrij heuvelachtig en begroeid, in onze zomer kunt u de dieren het beste zien. Het is in Zuid Afrika op dat moment winter waardoor de vegetatie niet heel dichtbegroeid is. U kunt het park goed met eigen auto bezoeken, het wegennet is prima. Vanuit St. Lucia kunt u ook boeken voor georganiseerde gamedrives per open jeep. Ook kunt u er een meerdaagse sportieve trekking maken georganiseerd door het park. Een bezoek brengen aan Hluhluwe-Umfolozi kan door middel van de stijlmodule 'Bergen en wetlands : Swaziland naar St. Lucia'.


Tsitsikamma National Park

Westkaap
tsitsikamma wildpark

Tsitsikamma is een uniek 'coastal' nationaal park dat circa 100 kilometer ruige kustlijn beslaat tussen Plettenberg Bay en Humansdorp. Het park omvat een smalle, ongeveer vijf kilometer brede, strip met op de achtergrond de Tsitsikamma bergen. Er lopen ravijnen en rivieren doorheen. Bijzonder is de vegetatie in het altijd groene bos, hier zijn onder meer 'yellowwood', zogenaamd 'stinkhout', en protea's (Zuid Afrika's nationale bloem) te zien. Niet voor niets betekent Tsitsikamma 'plaats van veel water';werkelijk spectaculair is om te zien hoe de zee op de rotsen beukt in het park. Eén van de bekendste plekjes is het gebied rond Storms River. Dit is het startpunt van een aantal mooie wandelingen direct langs de kust. U heeft keuze uit een wandeling naar bijvoorbeeld een waterval, of meer de bergen in waarbij u eerst een indrukwekkende touwbrug passeert. Wanneer u gebruik maakt van de stijlmodule 'Dorpen van de Tuinroute' is er voldoende mogelijkheid een bezoek te brengen aan Tsitsikamma.


Addo Elephant National Park

Oostkaap addo elephant park

Dit park van ongeveer 164.000 hectare ligt in de Zuurbergen, zo'n 75 kilometer ten noorden van Port Elizabeth in de Oostkaap. Addo is vooral bekend vanwege de olifanten, waarvan er ooit, na veel stropen, nog maar elf over waren. Tegenwoordig heeft de populatie zich hersteld naar zo'n 450 olifanten, ze zijn tijdens een bezoek dus nauwelijks mis te lopen. Het landschap is aantrekkelijk; doorgaans erg groen en met een bijzondere flora. Zo is hier bijvoorbeeld de 'spekboom' te vinden, een boom met paarsgekleurde bloemen. Wanneer u wat extra tijd heeft tijdens een verblijf aan Port Elizabeth is een bezoek aan park meer dan de moeite waard. Er bestaan plannen om de oppervlakte van het park uit te breiden naar 360.000 hectare. Naast olifanten, leeuwen, zebra's en hartebeesten, zullen walvissen en witte haaien dan ook binnen dit nationale park vallen.


Greater St. Lucia Wetlands Park

KwaZulu-Natal
cape vidal

Het 'Greater St. Lucia Wetlands Park is een enorm natuurgebied, aangewezen door UNESCO als werelderfgoed. Het park is onderverdeeld in kleinere parken en natuurreservaten. Krokodillen, nijlpaarden, heel veel verschillende vogelsoorten, en helaas ook muggen zijn de dieren die u hier tegen het lijf kunt lopen. Eén van de hoogtepunten is een boottocht over het meer, probeer daarbij een afvaart zonder grote toergroep te nemen. Kanoën is te gevaarlijk door de vele nijlpaarden in het meer, waardoor een tour door middel van een platboot eigenlijk de enige mogelijkheid is. Vanuit St. Lucia, het kleine dorpje aan het meer waar doorgaans wordt verbleven, kunt u ook een georganiseerde excursie of een 4WD-tour maken naar de eindeloze stranden van Cape Vidal. U kunt St. Lucia en de stranden van Cape Vidal bezoeken door middel van de stijlmodule 'Bergen & wetlands: Swaziland naar St. Lucia'.

Wegwijs in Zuid-Afrika

Bekijk alle Zuid-Afrika hoogtepunten

Wild en natuur in Zuid Afrika

De infrastructuur rond en in Zuid-Afrika's wild-en natuurparken is bijzonder goed georganiseerd. Door de goede wegen naar de parken toe -en doorgaans ook in de parken zelf- maakt het maken van zelfstandige safaris erg eenvoudig. In tegenstelling tot landen als Kenia en Tanzania is het in het geheel niet noodzakelijk om per 4x4 voertuig met gids te rijden. Dát is één van de prettige dingen van reizen naar Zuid Afrika: het kan volledig individueel. Door Zuid-Afrika's lange historie in relatie tot natuurbeheer zijn er ook meer dan voldoende verschillende soorten accommodaties en faciliteiten. Zo is er voor ieder wat wils te vinden tijdens een luxe Zuid Afrika reis.

In stijl inspiratiefilm

Bekijk onze Zuid Afrika video

Wist u dat?

Het Kruger National Park in Zuid Afrika maar liefst 19.000 vierkant kilometer groot is? Dat is groter dan de landoppervlakte van Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland, en Flevoland bij elkaar.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Graag houden we u op de hoogte over speciale aanbiedingen, nieuwtjes, en evenementen.

Deel deze pagina: