Autorijden in Zuid Afrika

Autorijden in een vreemd land vergt enig aanpassingsvermogen. In Nederland de auto instappen in de normaalste zaak van de wereld, en een bezigheid waar u nauwelijks bij hoeft na te denken. Bij een reis naar Zuid Afrika liggen een aantal zaken net even anders, niet in de laatste plaats omdat er bijvoorbeeld links wordt gereden. Aan het links rijden zult u echter al snel wennen, meestal al na enkele kilometers te hebben afgelegd. Op basis van onze eigen ervaringen en van reizigers die u voorgingen geven we graag de volgende tips.

wegen autorijden zuid afrika

Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie:
Autohuur bij aankomst

U kunt na de vlucht op de luchthaven van aankomst uw auto huren en gelijk vertrekken. Gezien de meeste mensen pas in de loop van de avond aankomen met een KLM-vlucht reserveren we liever een transfer voor u naar het eerste hotel in Johannesburg of Pretoria. De volgende morgen wordt dan de auto bij het hotel afgeleverd (tegen een geringe vergoeding).

Routeplanning

Zuid Afrika helemaal rondrijden per auto is te doen, maar wilt u helemaal over land van Johannesburg naar Kaapstad reizen (of v.v.) dan moet u daar toch tenminste drie weken voor uittrekken. Vier weken is eigenlijk nog een betere optie. 
Is uw reis wat korter of wilt u veel zien, probeer tevoren dan goed te plannen en vlieg één of meerdere trajecten. Uw vakantie wordt er een stuk meer ontspannen door.

autorijden zuid afrika kruger park

De route naar het Kruger National Park vanuit Johannesburg / Pretoria is circa zes uur rijden. Vooral op de vrijdag en de zondagmiddag is de snelweg nog wel eens druk. U kunt vanaf de luchthavens rond het Kruger (Phalaborwa en Nelspruit) doorvliegen naar andere bestemmingen. Dit kan ook vanaf Hoedspruit, Eastgate airport en de nieuwe internationale luchthaven Kruger / Mpumalanga, niet ver van Nelspruit en Hazyview. Bedenk verder dat een dagafstand van ongeveer 500 kilometer al heel behoorlijk is en weinig tijd meer laat voor het strekken van de benen.

Alleen autohuur?

Wekenlang alleen met een gereserveerde huurauto het land rond, het is een ideaal beeld van vrijheid maar is het ook altijd handig? In de steden is redelijk wat accommodatie, op de Tuinroute zijn er veel B&B’s. In de nationale parken is dat niet zo, in de kleinere plaatsen soms ook niet. Het is daarom doorgaans beter tevoren uw reis goed te plannen en vast te leggen. Dit geldt met name tijdens de Zuid Afrikaanse schoolvakanties. Wilt u ook in of bij de nationale parken verblijven, wees er dan vroeg bij (zeker enige maanden tevoren). Via internet kunt u veel accommodaties vinden, het is echter niet duurder en meer ontspannen om de stijlmodules van Zuid-Afrika In stijl te combineren. Uw accommodatie is gereserveerd, ook op populaire plaatsen, de route is uitgebalanceerd en u zit precies op die plaatsen waar u moet zitten en die het leukst zijn om het land te leren kennen.

Tip: Verleng uw verblijf op de verschillende plaatsen op de route met een extra dag. Kom uit de auto en doe een (sportieve) activiteit, de leukste manier om het land écht goed te leren kennen en zo strekt u ook nog eens de benen. Het verlengen van een stijlmodule is eenvoudig en is altijd mogelijk.

Welk type auto?

Tijdens de reis door Zuid Afrika zult u behoorlijke afstanden afleggen. Ga daarom nog even voor uzelf na of het de moeite loont net één maatje grotere auto te boeken. De bagageruimte is vaak beperkt en wat meer ruimte is het geld vaak dubbel en dwars waard, zo is veel van onze reizigers gebleken.

zuid afrika autorijden kaapstad

Vertrek & veiligheid

Ga wat vroeg op de dag op pad: u bent dan uitgerust, het is niet zo warm en u schiet snel op. Als u al flink wat kilometers gemaakt heeft van het dagtraject kunt u beter plannen hoe u de verdere dag wilt indelen en waar u hoelang wilt stoppen. Reist u in de Zuid Afrikaanse zomer, dan is een huurauto met airconditioning wel zo lekker. ’s Nachts rijden wordt niet aangeraden. In de parken is het sowieso niet toegestaan (deze zijn open van zonsop-tot zonsondergang) Rijd niet harder dan de aangegeven snelheid. De wegen zijn buiten de steden rustig en over het algemeen van goede kwaliteit, u bent dus al snel geneigd het gas behoorlijk in te trappen. Let op: de bochten liggen soms verradelijk slecht en de politie is dan wel niet in zicht maar heeft soms verradelijke radarapparatuur en de boetes zijn fors. Wees ook op verlaten wegen attent: juist daar is een plotseling in uw spiegel verschijnende auto soms even schrikken. In de parken mag overigens doorgaans niet harder gereden worden dan 60 kilometer per uur. Sluit vooral in de steden onderweg de ramen en deuren van uw auto, wel zo veilig.

Tanken

Het ligt voor de hand maar toch: tank tijdig, er zijn in principe voldoende pompen, ook bij de entrees van de parken. Let op: de pompen accepteren géén creditcards, alleen contant geld. Daarvoor worden wel uw ruiten en spiegels schoongemaakt. Ook wordt regelmatig gevraagd of uw olie- en waterpijl nog in orde is. Maak gebruik van deze service en laat de auto controleren. Houd hierbij ook uw bandenspanning in de gaten. Stil komen te staan door een lege band langs een lange lege weg in de brandende zon in geen pretje. Voor de service bij de benzinestations betaalt u de pompbediende een kleine fooi: het bedrag varieert tussen de twee en vijf Rand.

Eten & drinken

Bij alle accommodaties is een prima ontbijt inbegrepen. Het diner (doorgaans tussen 18.00 en 20.00 uur) is ook geen probleem. Op reisdagen kan de lunch er nog wel eens bij inschieten. Zorg dan in ieder geval voor voldoende eten en drinken voor onderweg te koop onder andere bij benzinepompen en, voordeliger, in supermarkten net aan de rand van de kleinere plaatsen. Snackbars en broodjeswinkels zult tevergeefs zoeken. Bij lodges liggen de tijden van maaltijden veelal vast.

Bereikbaarheid onderweg

Tijdens de reis door Zuid-Afrika heb je met je mobiele telefoon langs de grotere wegen van het land vrijwel altijd bereik. Uitzonderingen zijn van toepassing in de nationale parken en natuurgebieden.

Bagage

Wat neemt u wel en niet mee? Veelal brent u vrij lang onderweg tijdens uw reis, en is er de neiging veel mee te nemen. Denkt u even aan het volgende:
- Zuid Afrikanen zijn doorgaans informeel gekleed, dus vakantiekleding is geen probleem.
- Zorg voor kleding in meerdere lagen: de verschillen tussen dag- en nachttemperaturen zijn in grote delen van het land aanzienlijk (zie ook onze klimaatinformatie). Voor meer informatie over wat te dragen op safari kijkt u even hier.
- 'Harde' koffers passen niet goed in de bagageruimte van auto’s. Neem roltassen of zachte tassen, maar zorg wel dat die met kleine hangslotjes af te sluiten zijn.
- Zorg voor een goede moneybelt. In de auto moet u, zoals overal, niets van echte waarde achterlaten. Een zaklantaarn kan handig zijn.

Tenslotte

Ter plaatse krijgt u gratis kaartmateriaal van de autoverhuurmaatschappij. Dit is doorgaans niet al te gedetailleerd. We raden aan om in Nederland al een goede wegenatlas te kopen bij de reisboekhandel. Wellicht is dat iets duurder dan in Zuid Afrika zelf, maar je kunt je zo beter voorbereiden. Bij de grote Shell - all service - tankstations in Zuid Afrika is een prima 'road-atlas' te koop (circa € 7) van heel Zuidelijk Afrika, een prima naslagwerk. Ook biedt Zuid Afrika In stijl de mogelijkheid een voorgeprogrammeerd navigatiesysteem bij de auto te huren.


Terug naar de autohuur Zuid Afrika pagina

 

Deel deze pagina: