Kaapse wijnlanden

Zuid-Afrika wint de laatste jaren aan populariteit op het gebied van wijn. Ook in de Nederlandse supermarkten kunt u niet meer om de vaak uitstekende wijnen heen. Bij een bezoek aan Zuid-Afrika heeft u kans een bezoek te brengen aan de boerderijen waar deze wijn geproduceerd wordt. Een echte aanrader: veel van de boerderijen zijn ware plaatjes en liggen in een spectaculaire omgeving. Op deze pagina vindt u een overzicht van onze hoogtepunten in de Kaapse wijnstreek.

wijnlanden zuid afrika kaapstad

Niet ver van Kaapstad liggen in het achterland de Kaapse wijnlanden. Een niet te missen bestemming voor een dagje uit wanneer u in de de stad verblijft, maar ook geschikt voor een verblijf van meerdere dagen. In de wijnstreek vindt u een aantal vriendelijke dorpjes omgeven door uitgestrekte wijnlanderijen met vele boerderijen. Dit alles in een prachtige setting van door bergen omgeven valleien, aangevuld met restaurants van topkwaliteit en hotels waar het heerlijk toeven is tussen de glooiende wijnranken.

Er zijn wel meer dan 120 boerderijen te vinden in de wijnstreek, op slechts een klein uurtje rijden van Kaapstad. Trek erop uit en neem deel aan een wijnproeverij; u bent vrijwel overal welkom. Veel van de boerderijen beschikken over uitstekende restaurants waar het goed lunchen is onder het genot van een glaasje afkomstig van het land. Wijnproeverijen worden vaak gecombineerd met een kaasplankje of lokaal geproduceerde chocola. Een waar feest voor de zintuigen! De belangrijkste dorpen op de wijnroute zijn Stellenbosch (bekend om de Kaaps-Hollandse architectuur), Franschhoek en Paarl.

Wijzelf vinden Stellenbosch, het centrum van de wijnindustrie, het meest aantrekkelijke dorp met zijn met eiken omzoomde lanen en vele Kaaps-Hollande huizen. Het is hier lekker om een uurtje of twee door het centrum te struinen. Stellenbosch beschikt ook over de grootste hoeveelheid boerderijen. Zo gauw u het dorp uitrijdt komt u de eerste al tegen. Liefhebbers van lekker eten raden we aan door te rijden naar het charmante Franschhoek. Dit kleine dorp met Frans karakter is de laatste 15 jaar uitgegroeid tot een hotspot van de beste restaurants in Zuid-Afrika. U vindt hier voor ieder wat wils: van een lichte lunch op een terras uitkijkend over de wijnranken, tot uitgebreid vijfgangendiner wat u stoutste verwachtingen zal overtreffen.


Niet te missen in de Kaapse wijnstreek:

Wijn, wijn, wijn!


wijn stellenbosch proeven

Met zoveel boerderijen in de buurt is het soms lastig kiezen welke nu precies te bezoeken. Een goede tip is u vooraf te laten adviseren door het hotel waar u verblijft: zij kennen vaak de mooiste en meest aantrekkelijke plekjes die goed aansluiten bij uw smaak. Onze tips? Boschendal is een echte klassieker waar het heerlijk toeven is in de theetuin onder de schaduw van oude eikenbomen. Boschendal is een typisch voorbeeld van een klassieke Kaaps-Hollandse boerderij, compleet met prachtig woonhuis en stallen. Ook beschikt Boschendal over een leuk klein museum in het oude woonhuis. Reist u met kinderen? Dan is het aan te raden een bezoek te brengen aan Spier Estate nabij Stellenbosch. Hier kunt u met een picknickmand leuk lunchen op het grote grasveld naast een grote vijver. Ook heeft Spier wat cheetahs en roofvogels op het terrein. Voor moderne architectuur verwijzen we u graag naar het indrukwekkende Dornier Wine Estate, ook nabij Stellenbosch. Brengt u een bezoek aan Dornier? Reserveer dan ook tijdig voor het bijbehorende restaurant 'Bodega', waar wij uitstekend gedineerd hebben.

Struinen door Stellenbosch


stellenbosch zuid afrika

Een wandeling door Stellenbosch is ook een wandeling door een stukje nog duidelijk herkenbare Nederlandse geschiedenis aan de andere kant van de wereld. Het stadje werd in 1679 gesticht door de toenmalige gouverneur van de Kaap, Simon van der Stel, die de plaats naar zichzelf vernoemde (nabij Kaapstad bevindt zich ook Simon's Town/Simonstad, ook al vernoemd naar dezelfde gouverneur). Veel van de historie komt tot uiting in de witte Kaaps-Hollandse huizen die de straten sieren. Ook bevindt zich een mooie Nederduits gereformeerde kerk in het centrum van het dorp. Ook is het 'kruithuis' (opslagplaats voor munitie) van de VOC nog steeds te zien in het centrum.

Wegwijs in Zuid-Afrika

Bekijk alle Zuid-Afrika hoogtepunten

In stijl inspiratiefilm

Bekijk onze Zuid Afrika video

Wist u dat?

kaapstad wijn groot constantia

Al in de 17e eeuw begonnen werd met het produceren van wijn in Zuid-Afrika? De claims welke boerderij exact het oudste is lopen wat uiteen, maar over het algemeen wordt aangenomen dat dit Groot Constantia nabij Kaapstad is. Aangenomen wordt dat hier in 1685 de eerste ranken werden geplant. Deze boerderij bestaat nog steeds, en maakt nog steeds uitstekende wijn die ook in Nederland verkrijgbaar is.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Graag houden we u op de hoogte over speciale aanbiedingen, nieuwtjes, en evenementen.

Deel deze pagina: