Kruger Park & prive-reservaten

Misschien wel het belangrijkste hoogtepunt tijdens een Zuid Afrika reis is een bezoek aan Kruger Park of één van de omliggende privé-reservaten. Zuid Afrika, en dan met name Kruger, staat voor voor veel reizigers gelijk aan de mogelijkheid wild te zien in een natuurlijke omgeving. Of u nu al eerder of safari bent geweest, of wanneer het hele fenomeen nog nieuw is voor u, Kruger staat garant voor een imponerende en onvergetelijke ervaring. Op deze pagina vindt u een overzicht van onze hoogtepunten in om Kruger Park in Zuid-Afrika.

gamedrive kruger park

Kruger Park ligt in het noordoostelijk deel van het land en omvat een grotendeels nog ongerept natuurgebied. In het Kruger liggen zo’n twintig 'restcamps' (omheinde terreinen) waarin de accommodatie van het park zelf ligt. Daarnaast zijn er een aantal privé-parken (met daarin lodges). Deels liggen deze reservaten in het Kruger Park zelf en wordt gebruik gemaakt van een concessie-opzet. Deels liggen de privé-reservaten aan de rand van het eigenlijke park, (zoals Sabi Sands, Manyeleti en Klaserie), waarbij de hekken tussen deze gebeiden zijn weggehaald. Tesamen vormen de privé-reservaten en het Kruger Park het 'Greater Kruger' natuurreservaat. Het wild kan in deze gebieden dus vrij rondlopen en migreren. De kwaliteit van de accommodatie, het wildgebied en de rangers bepaalt de prijs. De meest luxueuze accommodaties kosten tot zo'n € 750 per persoon per dag en zijn daarmee behoorlijk prijzig.

Door de omvang van Kruger (meer dan 20.000 km2) stikt het hier van het wild in een grote diversiteit van landschappen: droge savanne, grillige bergen en dichte bossen die worden doorkruist door rivieren. Binnen het park is een uitgebreid wegennetwerk, wandelpaden, maar ook 4x4 routes. Het zuidelijke deel van Kruger Park geldt over het algemeen als meest populair, met name te danken aan de hoge dichtheid van wilde dieren. De grootste kans om de 'Big 5' (luipaard, neushoorn, leeuw, olifant en buffel) te zien, heeft u tijdens een verblijf in één van de uitstekende lodges in de privé-reservaten. Hier maakt u namelijk safari's onder begeleiding van getrainde rangers die de gebieden kennen, weten waar het wild zit, en u daar uitgebreid over kunnen vertellen. Meer informatie over het maken van safari's vindt u op de 'op safari in Zuid Afrika' pagina.


Prive reservaten nabij Kruger Park:

Sabi Sand Game Reserve


sabi sand kruger luxe safari

Sabi Sands is een lang gevestigde naam en het meest bekende privé-reservaat dat direct naast Kruger National Park ligt. Het deelt een grens van circa 50 kilometer lang aan de westzijde van Kruger. Sabi Sands kent een ongekende wilddichtheid. Dit is met name te verklaren doordat het vroegen een veelteelt gebied betrof. Om deze reden zijn er in de 19e eeuw veel waterputten geslagen: deze waterputten functioneren nog steeds met als resultaat dat er het hele jaar door grote hoeveelheden water te vinden zijn voor het wild in het gebied. De watervoorraad in Kruger zelf is een stuk wisselvalliger. Hierdoor resideren grote groepen dieren vrijwel altijd in Sabi Sands wat weer grote roofdieren aantrekt. Het Sabi Sands wildreservaat is wellicht de beste plek in de wereld om het moeilijk te spotten luipaard te zien..

Manyeleti Game Reserve


manyeleti kruger luipaard

Ook Manyeleti deelt een grens met Kruger National Park en ligt iets noordelijker ten opzichte van Sabi Sand. Manyeltei kent dezelfde voordelen als Sabi Sands als het aankomt op het zien van (groot) wild. Ook tussen Manyeleti en Kruger bevinden zich geen hekken zodat het wild vrij is te gaan en te staan waar het wil. De kansen om grote roofdieren te zien liggen iets lager; er zijn minder watervoorzieningen in het reservaat. Wel geniet Manyeleti een voordeel in vergelijking met Sabi Sands: het is er een stuk rustiger wat betreft bezoekersaantallen. Sabi Sands is dé bekende naam en trekt daardoor een behoorlijke hoeveelheid reizigers. Manyeleti heeft hier minder 'last' van en heeft daarnaast slechts een beperkt aantal lodges. Dat Manyeleti toeristisch minder ontwikkeld is, heeft ook een reden welke terug te vinden is in de duistere geschiedenis van het land. Manyeleti was in de apartheidsjaren het wildreservaat waar niet-blanken welkom waren. Het Kruger National Park was toentertijd ontoegankelijk voor hen. In al die jaren is er door de overheid weinig geld gestoken in de ontwikkelinng van het gebied: ironischerwijs werpt dit nu zijn vruchten af wanneer men op zoek is naar de ultieme bush-ervaring.

Makalali Conservancy


makalali kruger zuid afrika

Makalali ligt ten westen van Kruger National Park en een jongere telg op het gebied van privé-reservaten in dit deel van het land. Het deelt geen grens met Kruger en is dus een losstaand reservaat (volledig omheind). Het werd opgericht begin jaren 90 en was daarvoor een veehouderij. In de jaren tot nu toe is de wildstand weer op pijl gebracht en heeft de vegatatie kans gehad zich te herstellen. Het resultaat mag er wezen: Makalali is een van de mooiste wildparken welke we hebben gezien in Afrika. Vrijwel al het grote wild komt hier voor, met uitzondering van de Afrikaanse buffel. We vielen met name voor de spectaculaire accommodatie die hier te vinden is. Tezamen met fantastische mensen en service hier maakt dat Makalali een echte 'safari for the soul' is.

Timbavati Private Game Reserve


timbavati kruger park witte leeuw

Timbavati (of liever: 'the Timbavati') omvat meer dan 53.000 hectare privé-land direct aan het Kruger Park. Sinds 1962 is dit een eersteklas wildgebied gericht op natuurbehoud. In de Timbavati komen meer dan veertig zoogdiersoorten voor naast grofweg 360 vogelsoorten. In de vroege jaren '90 werden de hekken tussen Kruger Park, maar ook met de naastliggende privé-reservaten (Sabi Sands en Manyeleti) weggehaald. ook Timbavati maakt dus deel uit van het 'Greater Kruger'. De reden waarom de hekken toentertijd de hekken weggehaald werden is omdat natuurbeschermers de eeuwenouden migratieroutes van wild weer in ere wilden herstellen. The altitude varies between 300 and 500 metres. Timbavati ligt op een hoogte die varieert tussen de 300 en 500 meter boven zeeniveau. Het klimaat is daarmee gematigd met warme zomers en koele winters. De gemiddelde regenval bedraagt tussen de 450 en 500 mm per jaar. Extra bijzonder: In Timbavati komen zeer zeldzame witte leeuwen voor.

Kapama Reserve


kapama kruger park

Het Kapama Private Game Reserve beslaat een groot stuk land tussen de uitlopers van de noordelijke Drakensberg en het Kruger National Park. Het is het grootste wildreservaat onder beheer van één eigenaar, en ligt perfect gesitueerd voor reizigers die aankomen met een vlucht op de luchthaven van Hoedspruit (Eastgate). Deze kleine luchthaven, waarop dagelijke wordt gevlogen vanuit Johannesburg, ligt op zo'n twintig minuten rijden en transfers vanaf Hoedspruit naar de vier lodges in het reservaat zijn dan ook altijd inbegrepen. In totaal kunnen iets meer dan 200 mensen in het reservaat verblijven, wat gezien de oppervlakte zeer weinig is. De naam Kapama komt van een voormalig nabijgelegen treinstation aan de andere zijde van de toegangweg tot het reservaat. De naam van het treinstation is zeer waarschijnlijk afgeleid van een lokale 'chief' die in deze regio woonde.

Wegwijs in Zuid-Afrika

Bekijk alle Zuid-Afrika hoogtepunten

In stijl inspiratiefilm

Bekijk onze Zuid Afrika video

Wist u dat?

kruger park zuid afrika

Het Kruger National Park in Zuid Afrika maar liefst 20.000 vierkant kilometer groot is? Dat is groter dan de landoppervlakte van Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland, en Flevoland bij elkaar.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Graag houden we u op de hoogte over speciale aanbiedingen, nieuwtjes, en evenementen.

Deel deze pagina: