Het klimaat van Zuid Afrika, kent net als het land zelf, een grote diversiteit. Met over het algemeen veel zon is het land het hele jaar een plezierige vakantiebestemming. Op deze pagina meer informatie over het klimaat en de beste reistijd
Door de ligging ten zuiden van de evenaar begint de Zuid Afrikaanse zomer in december en de winter in juni. Ondanks de enorme afmetingen van het land is het klimaat betrekkelijk uniform en gematigd. Met name geldt dit voor de temperatuur in het binnenland, wat een gevolg is van het feit dat op lagere breedte de hoogte in het algemeen groter is dan verder naar het zuiden. Typerend is dat de gemiddelde temperatuur in Kaapstad 16,5°C bedraagt en in het veel noordelijker gelegen Johannesburg 16,2°C.
Het warmst is het aan de oostkust met een gemiddelde temperatuur van 20,6°C in Durban. Overdag wordt het in Durban in de zomer gemiddeld 27°C tot 22°C in de winter. De temperatuur aan de westkust wordt gelijkmatig laag gehouden door de koude Benguelastroom, de temperatuur aan de oostkust wordt gelijkmatig hoog gehouden door de warme Agulhasstroom. De warmste maand in het binnenland is januari en de warmste maand aan de kust is februari. Zelfs in de winter is het op de meeste plaatsen altijd nog wel zo'n 20°C. In het noorden zijn oktober en november warme maanden als gevolg van de zomerregens. In het hoger gelegen binnenland vriest het regelmatig, in het bergachtige zuidoosten zelfs meer dan 100 nachten per jaar. Door de gemiddelde lage luchtvochtigheid valt er vaak niet meer dan een dun laagje sneeuw.
In tweederde deel van Zuid Afrika valt minder dan 500 mm neerslag per jaar. De meeste neerslag in Zuid Afrika valt in de zomertijd, als de vochtige lucht van de Indische Oceaan met kracht landinwaarts stroomt. In Kaapstad daarentegen valt de meeste neerslag in de maanden juni tot en met september. De regen valt in de zomer vaak in korte hevige buien waarna de zon snel weer schijnt. Ten westen van de oostelijke bergruggen valt de minste regen, in de rest van het land valt over het algemeen een constante hoeveelheid neerslag, circa 1000 mm per jaar. Een uitzondering geldt voor het zuidelijke deel van het land waar onder invloed van storingen de meeste neerslag in de wintertijd valt en een gematigd regenklimaat heerst. De oostkust in het zuiden kent droge winters. Naar het westen toe wordt het steeds droger en in het centrale deel heerst zelfs een steppeklimaat met circa 100 mm per jaar in de Kalahari-woestijn. In steden als Bloemfontein en Kimberley in het centrale deel van Zuid Afrika wordt in de januari en februari de 30°C gemakkelijk gehaald.
Het aantal zonne-uren ligt erg hoog, en is te vergelijken met het aantal uren op het Iberisch schiereiland. In Madrid schijnt de zon gemiddeld 2910 uren per jaar en in Lissabon 2740 uur. In Zuid Afrika heeft Kaapstad gemiddeld 2980 uren en Pretoria 3240 uren per jaar. Kustplaatsen van de Kaapprovicie en KwaZulu-Natal ontvangen gemiddeld 300 zonne-uren meer dan de Canarische Eilanden.
Zuid Afrika is typisch een vakantiebestemming welke het gehele jaar bezocht kan worden. Door de grootte van het land is er voor elk wat wils te vinden. De meest aangename temperaturen treft u in de late lente en in de vroege herfst: het wordt dan niet verschrikkelijk heet. De wintermaanden (onze zomer) zijn nog steeds zeer prettige maanden om te reizen. Hoewel het in noordoosten van het land (regio Kruger) behoorlijk koud kan zijn in de nachten en in de morgen, lopen de temperaturen overdag gauw op tot een ideale 20 graden. Bijkomend voordeel van de winter is dat de begroeiing in de natuurparken minder dicht is, wat het spotten van wild over het algemeen makkelijker maakt. In de Westkaap kan het behoorlijk regenen in de wintermaanden en het zal geen weer zijn om eens lekker te ontspannen op de stranden. In de Zuid Afrikaanse zomer is het daarentegen ideaal strandweer aan de kusten van de Kaap: de temperaturen schieten omhoog tot 30 graden en daarboven. In het noordoosten kan het hartje zomer simpelweg erg heet worden. Airconditioning in zowel de huurauto als op de kamer van de accommodatie is dan erg prettig. Kunt u slecht tegen hitte? Geef dit dan aan bij uw Zuid Afrika reisspecialist: eventueel maken we een aanpassing in het reisplan om kamers zonder airconditioning te voorkomen. De kust van KwaZulu Natal (rond Durban en St. Lucia) kent een subtropisch klimaat: de temperaturen liggen hier het gehele jaar rond ruwweg dezelfde waarden.
Lees hier verder voor onze reismogelijkheden in Zuid Afrika
De hoogste temperatuur ooit gemeten in Zuid Afrika 50°C bedroeg? Deze waarde werd gemeten in Dunbrody (nabij Addo Elephant National Park) in de Oostkaap, op 3 november 1918. De laagste temperatuur ooit werd ook in de Oostkaap geregistreerd. Op 28 juni 1996 werd het minus 18,6 °C in Molteno.