Johannesburg

Voor de meeste reizigers is Johannesburg slechts de plek van aankomst tijdens een Zuid Afrika reis. De meeste mensen overnachten hier dan ook gedurende slechts één nacht en zijn de volgende morgen vertrokken naar de volgende bestemming. Niet vergeten mag worden dat Johannesburg een bruisende stad is met alle voorzieningen en faciliteiten die niet onderdoen voor een moderne Europese stad. Er zijn gigantische winkelcentra, goede uitgaansgelegenheden, theaters, musea, prima restaurants en hotels van topkwaliteit. Verblijft u dan ook langer dan één nacht in Jo'burg tijdens bijvoorbeeld een zakenreis, of omdat u wat langer bij wilt komen van de lange vlucht vanuit Europa, dan hoeft u zich hier zeker niet te vervelen. Op deze pagina vindt u een overzicht van onze hoogtepunten in Johannesburg.

johannesburg zuid afrika

Wanneer u meer dan een enkele overnachting te besteden heeft in Johannesburg raden we aan een bezoekje te brengen aan het Apartheid Museum, township Soweto en Johannesburg Zoo. Wilt u ontsnappen uit de drukte van de stad? Neem dan een taxi naar de botanische tuinen en kom tot rust in dit rustige mini-natuurreservaat.

Proeven van het uitgaansleven in Johannesburg? Het belangrijkste theater is te vinden in het centrum van de stad en heet het 'Market Theatre'. De 'up-market' wijk Sandton biedt de hipste uitgaansgelegenheden met hippe clubs en discotheken. Doorgaans gaat het uitgaanspubliek in Jo'burg vrij chic gekleed. Nog een tip van onze zijde: bezoek dé plek voor live jazz en blues in de wijk Newtown, in de club Bassline. Onze andere favoriete clubs zijn Tokyo Sky (Sandton), Movida (Sunninghill), en Roxy's Rythm Bar (Melville).


Niet te missen in Johannesburg:

Apartheid museum


apartheid museum johannesburg zuid afrika

Een zeer interessante plek om te bezoeken is een museum dat u meeneemt in de complexe historie zo tekenend voor het vroegere, maar ook het huidige Zuid Afrika. In het Apartheid Museum (nabij Gold Reef City) wordt u op multimediale wijze meegenomen door de geschiedenis heen. De binnenkomst in het museum gaat direct de confrontatie aan: zoals vroeger vaak het geval was in Zuid Afrika is de entree gescheiden voor 'blankes' en 'nie blankes'. De permanente tentoonstelling van het museunm is samengesteld door een multidisciplinair team van filmmakers, historici en architecten die de confrontatie niet schuwen. Wees er dus bedacht op dat u niet zo'n zonder emoties weer naar buiten zult stappen. Een bezoek aan dit museum is van fundamenteel belang wanneer u het huidige Zuid Afrika in al haar complexiteit beter wilt doorgronden. De tentoonstelling is opgesteld op chronologische volgorde en eindigt daarom logischerwijs in 1994, het jaar van de eerste algemene democratische verkiezingen waaraan elke bevolkingsgroep mocht deelnemen.

Soweto


johannesburg soweto zuid afrika

Voor degenen die het 'echte' Zuid Afrika beter willen ontdekken raden we aan een bezoek te brengen aan de South Western Townships (Soweto) bij Johannesburg. Een bezoek aan Soweto betekent een bezoek aan een historische plek: Soweto was het centrum van verzet tegen de overheid in de Apartheidsjaren. Het betekent ook een bezoek aan een gebied van grote tegenstellingen. Hier wonen arm en rijk door elkaar: u ziet hier kleine huisjes opgetrokken uit hout en plastic, maar ook grote stenen huizen van drie verdiepingen met een huis, tuin en zwembad voor de deur. De beste manier om Soweto te zien is onder begeleiding van een gids. Samen met de gids gaat u de straat op en maakt u een wandeling door Soweto. Onderweg bezoekt u onder andere het huis van Nelson Mandela, die vele jaren in de wijk woonde. In dezelfde wijk vindt u het huis van aartsbisschop Desmond Tutu. Het is de enige straat ter wereld waar twee winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede zijn opgegroeid. Door een bezoek aan deze plekken krijgt u een bijzonder beeld van waar de strijd tegen de apartheid zich concentreerde, zoals bij de grote opstand tegen het Apartheidsregime van 1976, waarvan de beelden de hele wereld over gingen. U krijgt de historisch belangrijkste plekken te zien. Maar ook het Baragwanath ziekenhuis, het grootste ziekenhuis op het zuidelijk halfrond. Tijdens de wandeling is er ook veel gelegenheid kennis te maken met de zeer gastvrije, lokale bevolking. Het is een echte 'eyeopener' om met de mensen hier te praten en iedereen heeft wel een verhaal te vertellen.

Wegwijs in Zuid-Afrika

Bekijk alle Zuid-Afrika hoogtepunten

In stijl inspiratiefilm

Bekijk onze Zuid Afrika video

Wist u dat?

goud zuid afrika

Er in 1880 grote hoeveelheden goud vlak onder de aardoppervlakte werden ontdekt nabij het huidige Johannesburg? Dit bracht een ware goudkoorts op gang waar duizenden gelukszoekers op af kwamen. Johannesburg wordt om deze reden ook vaak liefkozend 'eGoli' genoemd, wat 'plaats van goud' betekent. Dit is ook de reden waarom Johannesburg de spectaculaire groei heeft doorgemaakt tot wat het nu is: Zuid Afrika's grootste stad en rijkste provincie. Het heeft de grootste economie van welke regio dan ook in heel sub-Sahara Afrika. Daarnaast is Jo'burg de grootste stad in de wereld niet gelegen aan de zee, een rivier of meer.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Graag houden we u op de hoogte over speciale aanbiedingen, nieuwtjes, en evenementen.

Deel deze pagina: