Hermanus & Overberg

Op kleine afstand van Kaapstad kunt u tussen een juli en november een bijzonder fenomeen aanschouwen. Deze maanden zijn het walvisseizoen in Zuid-Afrika wat betekent dat grote groepen van deze enorme zoogdieren vlak voor de kust van Hermanus te vinden zijn. U kunt dit wonder aanschouwen zonder veel moeite te moeten doen.

zuid afrika hermanus walvis

Na Kaapstad en de Kaapse wijnlanden is de Overberg, met onder andere het plaatsje Hermanus, de volgende regio die u tegenkomt op weg naar het begin van de Tuinroute. Veel reizigers slaan dit gebied over en zien het alleen vanaf de snelweg N2, terwijl het toch zeer de moeite waard is om in deze regio te verblijven. U ziet hier prachtige landschappen met golvende heuvels, een aantal grillige bergruggen, aangevuld met een schitterende kustlijn met brede zandstranden. Ook bestaat hier de unieke mogelijkheden om walvissen te spotten zonder op een boot te hoeven stappen: uniek in de wereld. Verder leent het gebied zich goed voor fanatieke wandelaars, fietsers of vissers.

 


Niet te missen in Hermanus en de Overberg:

Walvissen vanaf de kust


walvissen hermanus zuid afrika

De Zuidkapers (Southern Right Whales) komen ieder jaar naar de zuidkust van Zuid-Afrika en concentreren zich met name rond het dorpje Hermanus. De walvissen verblijven meestal van eind juli augustus tot en met november in de baai van Hermanus. Walvis vrouwtjes arriveren het eerst; zij komen hier om in de kalme wateren om voor hun jongen te zorgen. In oktober is de populatie op haar hoogtepunt, de mannetjes komen dan aan en halen de vrouwtjes en jongen op voor de lange tocht terug naar het noorden. De walvissen komen tot zeer dicht aan de kust, soms wel tot slechts twintig meter. U kunt ze bij wijze van spreken bijna aanraken. Verblijft u tijdens deze maanden in Hermanus dan is het onwaarschijnlijk dat u het dorp verlaat zonder een aantal mooie foto’s van de Southern Right Whale.

R44 Clarence Drive kustweg


overberg zuid afrika westkaap r44

Een goed bewaard geheim, door slechts weinig reizigers bezocht tijdens een Zuid Afrika reis, is de kustweg die tussen Kaapstad en Hermanus gevolgd kan worden. De meeste mensen kiezen voor de snelste route over de snelweg N2 naar het oosten. Ook een erg mooie weg die u onder meer meeneemt over een spectaculaire bergpas, maar toch geven wij er liever de voorkeur aan om deze bergen te omtrekken. De R44 staat prima aangegeven op de kaart: na het verlaten van Kaapstad over de N2 verlaat u net voorbij Somerset West de snelweg en slaat af naar Gordon's Bay. Net voorbij dit aantrekkelijke kustplaatsje begint de R44 (Clarence Drive). Het is een schitterende kustweg die slingerend vlak lang zee voert, aan de andere kant rijzen de bergen op van de 'Kogelberg'. Onderweg zijn meer dan voldoende parkeerplaatsen langs de weg om even te stoppen en van het uitzicht te genieten. We raden aan om in ieder geval aan om de auto 12 kilometer na Gordon's Bay even stil te zetten. Hier vindt u het prachtige brede strand van 'Koël Bay' (Kogelbaai), zie ook de foto rechts. Verderop langs de route komt u langs slaperige dorpjes met namen als Rooi Els en Betty's Bay. Heeft u de tijd? Bezoek dan de pinguïnkolonie bij Betty's Bay. U zult al snel doorhebben dat het niet voor niets is dat veel reclames voor autofabrikanten op deze weg worden opgenomen.

Duiken naar witte haaien


shark cage diving zuid afrika kooiduik witte haai

Een flinke stoot adrenaline is gegerandeerd wanneer u de mystieke witte haai van dichtbij zult zien. De Westelijke Kaap is één van de weinige plaatsen in de wereld waar het mogelijk deze dieren tot dichtbij te benaderen. Daarbij vertonen de witte haaien nabij Kaapstad een unieke eigenschap: het typische springen ('breaching') wat u vast wel eens op televisie hebt gezien. Wetenschappers claimen dat dit de enige plek in de wereld is waar deze haai dit gedrag vertoond. De kans is dan ook aanwezig dat u werkelijk spectaculaire foto's kunt maken tijdens bijvoorbeeld een excursie van aan halve dag. Naast het bekijken van deze indrukwekkende zeedieren heeft u ook de mogelijkheid zelf het water in te gaan, gelukkig wel met de bescherming van een stevige kooi. De meeste van deze excursies vertrekken vanuit het dorpje Gansbaai vlakbij Hermanus. In de maanden april tot en met september heeft u het meeste kans witte haaien te zien tijdens een excursie (zo'n 95%). In de Zuid Afrikaanse zomer (oktober tot en met maart) is het water warmer en zullen de haaien hun jachtgebied uitbreiden, en daardoor wat moeilijker te vinden. Nog steeds zijn de kansen om haaien te zien in deze maanden erg hoog, in zo'n 80% van de gevallen worden er haaien gevonden tijdens een excursie.

Wegwijs in Zuid-Afrika

Bekijk alle Zuid-Afrika hoogtepunten

In stijl inspiratiefilm

Bekijk onze Zuid Afrika video

Wist u dat?

souther right whale zuidkaper

De southern right whale de zomer (onze winter) doorbrengt in de buurt van Antarctica om te foerageren? In de winter migreert deze walvis naar het noorden om jongen te krijgen in de warmere en rustigere wateren rondom de kusten van Argentinië, Australië, Brazilië, Namibië, Mozambique, Nieuw-Zeeland en natuurlijk Zuid-Afrika. De totale populatie van Zuidkapers wordt momenteel geschat op 12.000 exemplaren. Sinds de walvisjacht in deze landen officieel gestaakt is, neemt de populatie met circa 7% per jaar toe.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Graag houden we u op de hoogte over speciale aanbiedingen, nieuwtjes, en evenementen.

Deel deze pagina: