Gezondheid op reis in Zuid-Afrika

Om een reis naar Zuid Afrika zorgeloos te laten verlopen is het belangrijk om vooraf op de hoogte te zijn van afwijkende omstandigheden en eventuele risico's. Op deze pagina hebben we de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.

reis zuid afrika gezondheid

Zuid Afrika In stijl heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid Zuid Afrika te waarborgen. Wij raden met klem aan altijd ook zelf in contact te treden met een medische instantie om de laatste stand van zaken te vernemen. Zuid Afrika is in principe een schoon land; in vergelijking met andere Afrikaanse landen loopt u minder kans ziek te worden. U loopt wel meer risico op reis dan thuis, omdat u meer met bacteriën in aanraking komt. 

Gezondheidsmaatregelen voor vertrek 
Gezondheid ter plaatse 
Gezondheid na thuiskomst

Gezonheidsmaatregelen voor vertrek

Wanneer u medicijnen slikt en deze mee neemt op reis is het handig om een medisch paspoort aan te vragen en te bewaren bij andere belangrijke reispapieren. Dit om te voorkomen dat de medicijnen bij de grens aangezien worden voor verboden verdovende middelen.

Heeft u een bril of draagt u lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen. Voor snorkelaars/duikers worden duikbrillen op sterkte verkocht (en verhuurd) bij duikwinkels/duikscholen.

Zorg dat u voor vertrek contact opneemt met een medische instantie die verstand van zaken heeft, zoals een ziekenhuis of in grote steden de GGD. Een last minute reis naar Zuid Afrika hoeft voor een gezond persoon geen probleem te zijn; u zou desnoods op Schiphol nog naar de KLM Travel Clinic of de medische dienst Schiphol kunnen gaan. Neem sowieso altijd uw vaccinatieboekje mee als u dat heeft.

Natuurlijk heeft het de voorkeur uw vaccinaties ruim van te voren te regelen. Wat daarbij van belang is, is dat de instelling waartoe u zich wendt (bijvoorbeeld GGD, huisarts of ziekenhuis), aangesloten is bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Deze organisatie zorgt dat de aangesloten instellingen up-to-date zijn op het gebied van vaccinaties en ziektepreventie voor de tropen. We noemen drie instanties die dichtbij het vuur zitten (bepalen het beleid van het LCR): Het LUMC in Leiden, telefoon: 071-5263636, (informatie en afspraken voor de vaccinatiepoli ’s morgens van 09.30 tot 11.30 uur), Travel Clinic te Rotterdam, (bandje met informatie: 0900-5034090) in Amsterdam het AMC (bandje met info allerlei landen € 0,50 per minuut, telefoon: 0900-9584). Verder kunt u bij Inside Travel News (030-6912752) een gratis informatiepakketje aanvragen. De prijzen voor vaccinaties kunnen uiteenlopen; het kan de moeite waard zijn een beetje te shoppen. Ook een kijkje op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) en Tropenzorg voorziet u van veel informatie.

Malaria

Malaria komt voor in Zuid Afrika, met name in de regio van Kruger en Swaziland. Voor advies over het gebruik van eventuele profylaxen (malariapillen) verwijzen we u naar één van bovenstaande instellingen of plaatselijke GGD. Naast eventuele profylaxen adviseren we u ook de volgende risicobeperkende maatregelen te treffen: 's avonds de armen, benen en voeten bedekken, een muggenmiddel opsmeren waar DEET in zit en een muskietennet gebruiken. De klamboe kunt u eventueel impregneren met een muskietendodend middel. Zorg dat u ook iets bij je hebt waarmee je de klamboe kunt ophangen, bijvoorbeeld een touw en een schroefhaak of kurkentrekker (Zwitsers zakmes). Mocht u ondanks de nodige voorzorgsmaatregelen toch ineens koorts krijgen die langer dan twee dagen aanhoudt, dan moet een arts worden geraadpleegd om malaria uit te sluiten. Dit geldt tot twee maanden na terugkeer in Nederland.

Vaccinaties

Vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A worden aangeraden. DTP hebben de meeste mensen in hun jeugd al gehad. Na een herhaalprik kunt u er dan weer een poosje tegen. De reguliere injectie met Hepatitis A-antistoffen heeft een beperkte werkingsduur, dus het is zaak deze kort voor vertrek te plannen. Als u frequent of voor langere tijd naar landen gaat waar Hepatitis A voorkomt dan is het te overwegen om injecties voor langere termijn te nemen, zoals Havrix. Houd er wel rekening mee dat dit dure vaccins zijn en dat u na zes maanden een herhaalprik nodig hebt. Buiktyfus inenting wordt aangeraden als u langer dan drie maanden naar Zuid Afrika gaat. Vaccinatie tegen gele koorts wordt alleen aangeraden wanneer u in een infectiegebied (risicolanden als Tanzania & de DR Congo) van gele koorts bent geweest voordat je naar Zuid Afrika gaat.


Gezondheid ter plaatse

Naast het in acht nemen van de op uw situatie afgestemde vaccinaties en ervoor zorgen zo gezond mogelijk te zijn voordat u weggaat, is het natuurlijk ter plekke belangrijk om te voorkomen dat u ziek wordt. Wees alert: als u twijfelt over wat u heeft, raadpleeg ter plekke meteen een arts.

Diarree

Verandering van ritme, klimaat en voedsel kunnen uw darmen op hol doen slaan. Zo lang dit alleen gaat om dunne ontlasting zonder bijverschijnselen kunt u het beste gewoon rustig aan doen en zorgen genoeg drinken binnen te krijgen. U kunt eventueel wat ORS ('Oral Rehydration Salts') innemen in water opgelost om te zorgen dat u niet uitdroogt, dit is extra belangrijk voor kinderen en oudere reizigers. Als u echt moet reizen kunt u nog loperamide innemen (niet geschikt voor kinderen jonger dan twee jaar oud). Dit spul legt de peristaltiek (knijpwerking) van de darmen lam zodat het lijkt alsof de diarree over is. Gebruik dit alleen als u niet vaak naar het toilet kunt, zoals wanneer u lange afstanden moet reizen. Mocht de diarree langer dan twee dagen aanhouden, of er zijn bijverschijnselen als koorts, bloed in de ontlasting of andere zaken, neem dan contact op met een arts, dan kan via een laboratoriumtest gekeken worden wat er aan de hand is. De medische voorzieningen zijn in Zuid Afrika over het algemeen zeer goed.

Bilharzia

Voorkom een infectie overgebracht door kleine wormpjes door niet in stilstaand water te zwemmen.

Nog wat meer (semi-)medische tips:

Hygiëne

Neem wondjes serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel een pleister. Krab muggenbulten niet open. Gebruik altijd een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, ook in de winter of het regenseizoen. Draag geen felgekleurde of zwarte kleding en geen sterke parfum, deodorant of aftershave om stekende insecten op afstand te houden. Wanneer u gevoelig bent voor huidirritatie is het verstandig om katoenen of linnen kleding te dragen, dat broeit niet snel. Was of desinfecteer uw handen na toiletbezoek en bijt liever geen nagels.

Zonnesteek

De Afrikaanse zon kan ongenadig fel zijn. Voorkom een zonnesteek door een hoofddeksel en eventueel een zonnebril te dragen. Zorg ervoor altijd een fles water bij u te hebben, zeker als u de natuur in gaat en niet snel aan drinkwater kunt komen. Vermoed u een zonnesteek (word u licht in het hoofd of krijgt u hoofdpijn): drink wat, ga in de schaduw zitten en blijf daar als het mogelijk is.


Gezondheid na thuiskomst

Heeft u na terugkomst (en dat kan eventueel maanden later zijn) koorts, darmklachten of andere medische klachten die u niet meteen kunt duiden? Neem dan contact op met de huisarts en vermeld hoelang u waar in Zuid Afrika bent geweest en wat u er gedaan heeft. Bent u veel in contact geweest met de plaatselijke bevolking, dan is het verstandig een Mantoux te laten zetten (TBC-test).


Lees hier verder voor onze reismogelijkheden in Zuid Afrika

In stijl inspiratiefilm

Bekijk onze Zuid Afrika video

Wist u dat?

Het Groote Schuur ziekenhuis in Kaapstad

In Kaapstad de allereerste harttransplantatie ooit werd uitgevoerd? In 1967 voerde Christiaan Barnard de operatie uit in het 'Groote Schuur' hospitaal nabij het centrum van de stad. De patiënt is achttien dagen na de operatie alsnog overleden.

Deel deze pagina: