Geld & visa in Zuidelijk Afrika

Is het, voorafgaand aan uw luxe Zuid Afrika reis, noodzakelijk een visum te regelen? En hoe zit het wanneer een combinatie wordt gemaakt met één van de omliggende landen zoals Mozambique of Zambia? Alle benodigde informatie over visa vindt u op deze pagina. Ook vindt u hier meer informatie over geldzaken tijdens uw Zuid Afrika rondreis.

Visum Zuid Afrika

grens zuid afrika lesotho

Een visum is niet nodig voor verblijf korter dan 90 dagen. U krijgt bij de douane een sticker in het paspoort (bijna een halve pagina, er moet dus ruimte voor zijn). Het paspoort dient ten minste over twee lege pagina's te beschikken. Het paspoort moet verder tenminste 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Verder moet u een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht. De ambassade van Zuid Afrika: Wassenaarseweg 40, 2596 CJ, 's Gravenhage. Telefoon: 070 - 392 4501. Geopend maandag tot en met vrijdag 8.00-16.30 uur. Heeft u een andere nationaliteit dan de Nederlandse? Neem dan contact op met de ambassade om te controleren welke eisen er eventueel voor u van toepassing zijn. U dient er zelf zorg voor te dragen dat u tot Zuid Afrika toegelaten wordt. Eventueel kan een visumburo u helpen bij de aanvraag van een visum.


Visum Mozambique, Zambia (Victoria Falls), Botswana & Zimbabwe

Mozambique: Nederlanders dienen in het bezit te zijn van een visum om Mozambique te kunnen bezoeken. De mogelijkheid tot het verkrijgen van een visum bij de grensposten en de luchthaven te Maputo is door mogelijke wijzigingen in het visumbeleid van Mozambique momenteel uiterst onzeker. Wij reisden recentelijk naar Vilanculos zonder vooraf een visum gekocht te hebben zonder problemen. Toch wordt Nederlanders aangeraden bij binnenkomst in Mozambique in het bezit te zijn van een visum. Voor nadere informatie over het verkrijgen van visa en het aanvragen van een visum kunt u contact opnemen met de ambassade van Mozambique te Brussel (tel. 0032 2 - 7362 564; 0032 2-7356 207). Ook kunt u kijken op op de website van het visumburo en via deze site uw visum aanvragen. Het paspoort dient na vertrek uit Mozambique nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Een visum voor Mozambique kost circa € 40.

Vanaf 1 september 2007 wordt er bij inreis in Mozambique gecontroleerd op Gelekoortsvaccinatie. Vooralsnog geldt dit voor bezoekers die binnenkomen via risicolanden (Tanzania, Kenia, Angola, DR Congo, etc). Voor andere bestemmingen zoals vluchten rechtstreeks uit Europa is het momenteel niet duidelijk of de Gelekoortsvaccinatie eveneens verplicht wordt gesteld. Indien u uit een risicoland komt en niet het vaccinatiebewijs kunt overleggen, wordt u de inreis geweigerd tenzij u ter plaatse aan de grens alsnog gevaccineerd wordt. U wordt geadviseerd zich voorafgaand aan de reis naar Mozambique te laten vaccineren tegen gele koorts en het certificaat mee te nemen (bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken).

Zambia: Nederlandse reizigers hebben een visum nodig voor een bezoek aan Zambia. Deze dient vooraf geregeld te worden en kost circa € 40 (single entry). Het visumburo kan u helpen bij de aanvraag van dit visum. Per januari 2008 is het niet meer mogelijk een visum te verkrijgen aan de grens.

Botswana: Aan de grens krijgt u een gratis visum dat één maand geldig is. Verlengen tot drie maanden is mogelijk.

Zimbabwe: U kunt aan de grens een visum voor Zimbabwe kopen voor circa US $50. Dit is drie maanden geldi


Valuta Zuid Afrika

In Zuid Afrika wordt betaald met de Zuid Afrikaanse Rand (ZAR). Een hoeveelheid van 100 Zuid Afrikaanse randen is ongeveer € 10,32 (juli 2010). Randen zijn over het algemeen goed verkrijgbaar in Nederland, zowel bij uw lokale bank als bij een grenswisselkantoor op Schiphol. We raden aan een zeer beperkte hoeveelheid vooraf om te wisselen; pinautomaren zijn in Zuid Afrika alom tegenwoordig. De koers van de Rand kan soms behoorlijk schommelen dus kijk voor vertrek nog even voor de laatste koers.


Overige geldzaken Zuid Afrika

Pinnen: In Zuid Afrika kunt u pinnen bij filialen van alle grote banken (ABSA bank, First National Bank, Nedbank) die u in alle grotere plaatsen en dorpen tegenkomt. Bij aankomst op de luchthaven van Johannesburg of Kaapstad kunt u pinnen bij de geldautomaat in de aankomsthal.

Creditcard: Een creditcard (Visa of Matercard) kunt u veilig gebruiken in de grotere hotels en lodges. Ook grotere winkels in de steden accepteren over het algemeen creditcards. We raden wel aan om op te passen bij het gebruik van uw credit card. We horen nog wel eens verhalen dat er wordt gefraudeerd (bijvoorbeeld 'skimming'.

Eten & drinken : Daar waar aangegeven zijn maaltijden en dranken inbegrepen in de prijzen van onze stijlmodules en Zuid Afrika rondreizen. Doorgaans is dit het geval bij een verblijf in privélodges in of nabij de nationale parken als Kruger of de Cederberg. Gebruik onze handige PDF-beschrijvingen bij een reisbeschrijving als referentie hiervoor. Wanneer lunch en diner niet zijn inbegrepen kunt u rekening houden met de volgende prijsindicatie. Een lunch kost tussen de 50 en 75 Zuid Afrikaanse Rand. Een drankje (fris) tussen de 6 en 10 ZAR. 's Avonds uit eten kan al vanaf zo'n 100 Rand per persoon, afhanhelijk van het type restaurant kan dit oplopen tot zo'n ZAR 250 (circa € 26). Een flesje wijn kost (vanaf) ZAR 50 per fles. Een biertje tussen de 7 en 18 Rand.

Benzine: Kosten voor benzine zijn niet inbegrepen bij de huur van een auto in Zuid Afrika. Benzine is per liter een stuk goedkoper dan in Nederland, zo'n ZAR 7,50 (zo'n € 0,76).


Fooien

In restaurants is het gebruikelijk, wanneer maaltijd en service naar wens zijn, zo'n 10% fooi te geven bovenop de rekening. Bent u heel tevreden dan kun u dit ophogen naar 15%. Het is goed u te realiseren dat veel personeel afhankelijk is van fooien. Heeft u een goede gids getroffen tijdens een activiteit in een natuurpark, dan kunt u ook hem of haar een fooi geven. Bij een meerdaags verblijf in één lodge is er vaak een fooienpotje beschikbaar bij de receptie.


Afdingen

Afdingen is niet zonder meer gebruikelijk in Zuid Afrika. In winkels en restaurants staan prijzen vast. Afdingen kan wel op lokale markten of bij souvenirstalletjes langs de weg. Doe dit echter altijd respectvol. Uw stem verheffen of boos weglopen wordt ervaren als gezichtsverlies voor degene tegen wie het gericht is. Probeer dit dan ook ten alle tijden te voorkomen. Een richtlijn voor afdingen bestaat eigenlijk niet. Wij zeggen altijd, kijk wat u zelf voor kwijt wilt en probeer daar het dichts bij in de buurt te komen zodat beide partijen tevreden zijn.

 
Lees hier verder voor onze reismogelijkheden in Zuid Afrika

In stijl inspiratiefilm

Bekijk onze Zuid Afrika video

Gouden Kruger Randen

kruger rand

De 'Krugerrand' werd voor het eerst in 1967 geslagen om Zuid Afrikaans goud beter te promoten. Hoewel het een wettelijk betaalmiddel is is in Zuid Afrika, wordt het daarvoor niet gebruikt. De gouden Randen worden met name gebruikt als privé-investering in goud. De munt dankt haar naam aan de afbeelding van voormalig president Paul Kruger op de voorzijde. Op de achterzijde staat de afbeelding van een springbok.

Deel deze pagina: