KwaZulu Natal

De provincie KwaZulu Natal mag eigenlijk niet gemist worden als reisbestemming voor uw Zuid Afrika reis. Het biedt een sprankelende combinatie van grillige bergen, een ruige kustlijn, onontdekte wildreservaten en cultuur. Zuid Afrika geldt als 'de wereld in één land', en KwaZulu Natal is hier een lichtend voorbeeld van. Of u nu strandliefhebber bent, of liever de uitdaging aangaat om Zuid Afrika's hoogste bergtoppen te bedwingen: KwaZulu Natal heeft het allemaal. Op deze pagina vindt u een overzicht van onze hoogtepunten in KwaZulu Natal.

kwazulu natal zuid afrika

KwaZulu Natal is vaak een beetje een ondergeschoven kindje wanneer het gaat om een reis naar Zuid Afrika. We raden aan wat uitgebreider te kijken naar wat deze boeiende provincie allemaal te bieden heeft. Zonder al te veel te moeten reizen, en grote afstanden te hoeven afleggen, is het hier mogelijk een heel arsenaal aan activiteiten te ondernemen. De stad Durban is de het centrum en hoofdstad van de provincie en beschikt over de grootste zeehaven van Afrika. Door een aangenaam klimaat liggen de temperaturen hier het hele jaar door gemiddeld op zo'n 25 graden. Durban beschikt over kilomerslange stranden vooral bekend als een waar paradijs voor surfers.

Niet ver ten noorden van Durban liggen een aantal wildparken die qua diversiteit niet onder doen aan het grote Kruger National Park. Door het klimaat in de provincie is het landschap over het algemeen wat groener en de begroeiing dichter dan in Kruger; een welkome afwisseling wanneer u eerder Kruger of Addo bezocht. Ook hier is de volledige 'Big 5' te spotten in bijvoorbeeld het Phinda privé-reservaat. Dit natuurreservaat van wereldklasse biedt een enorme verscheidenheid aan landschappen terwijl verbleven wordt in prachtige lodges waar alles tot in de puntjes verzorgd is. Het moge voor zich spreken dat u op safari gaat onder begeleiding van professionele rangers die het gebied op hun duimpje kennen en alles kunnen vertellen over wat er leeft in de bush.

In deze buurt vindt u ook het vriendelijke dorpje St. Lucia, gelegen aan het gelijknamige meer. Tegenwoordig ligt St. Lucia middenis een natuurpark met de klinkende naam iSimangaliso Wetland Park. Het park strekt zich over een lengte van 280 kilometer uit lang de kust. Het is een natuurgebied wat geplaatst is op de UNESCO lijst voor werelderfgoed, wat vooral te danken is aan de enorme biodiversiteit die te vinden is op een relatief klein oppervlakte. In het park komen onder meer olifanten, luipaarden, zwarte en witte neushoorns voor. Voor de kust (ook onderdeel van het park) zijn walvissen, dolfijnen en diverse schildpadsoorten te zien. Niet te missen tijdens een bezoekje aan het dorp zijn de vele nijlpaarden en krokodillen die in het meer naast het dorp verblijven.

Vanuit Durban is het ook erg eenvoudig om naar de Drakensberg te reizen: Zuid-Afrika's hoogste bergketen. Wilt u een aantal actieve dagen op vakantie in Zuid Afrika? Rijd dan hier naartoe, kom de auto uit voor een paar dagen, en bewandel een aantal van de mooiste wandelpaden die u ooit zult zien.


Niet te missen in KwaZulu Natal:

Bedwing de bergen van de draak


drakensberg zuid afrika

Ook de Drakensberg staat op de UNESCO lijst van werelderfgoed. Het gebied beschikt over spectaculaire bergen, donderende watervallen, een intens groene vegetatie, aangevuld met bijzondere kleine wildsoorten die zich als een vis in het water voelen op de hellingen van de hoge bergen. Zoals voor de hand ligt is de Drakensberg vooral populair bij outdoor-enthousiastelingen. U kunt uw hart ophalen als u van wandelen, fietsen of vissen houdt. Trek erop uit en wandel langs stijle paden, geniet van grootste uitzichten, en neen een frissen duik in een poeltje van verfrissend bergwater. Gegegarandeerd dat u na een aantal dagen de dagelijkse beslommeringen uit Nederland achter u heeft gelaten. Om optimaal de omgevingte kunnen verkennen raden we aan om minimaal vier nachten in de Drakensberg te verblijven, het liefst verdeeld over twee verschillende lokaties. In het zuidelijke deel kunt u heerlijk paardrijden en fietsen, in het noordelijke deel kunt u vervolgens een aantal pittige wandelingen maken. Ga bijvoorbeeld met een gids op pad en klim naar de top van het amphitheater. Meer informatie over klimmen in de Drakensberg vindt u in onze Zuid Afrika top 10.

Luieren op verlaten stranden


strand kwazulu natal zuid-afrika

Avontuurlijke reizigers kiezen voor de kust ten noorden van Durban om het ultieme strandgevoel te beleven. Voorbij St Lucia ligt de baai van Sodwana en begint de kust van Maputuland. Sodwana Bay is vooral bekend om de fantastische koraalriffen voor de kust, de ideale plek dus voor duikers. Verder is het vooral een gouden zandstrand waar de Indische Oceaan op aan komt rollen. Wij hebben er enorm van genoten om langs deze stranden te wandelen, zonder ook maar iemand anders tegen te komen. Gezien de schoonheid van het gebied werkelijk uniek: plekken van deze kwaliteit trekken meestal al gauw lelijke grote hotels aan die de kustlijn verpesten. Gelukkig is er langs de kust van Maputuland slechts een zeer beperkt aantal accommodaties te vinden. Het ziet er naar uit dat dit voorlopig zo blijft aangezien het grootste deel van de kust hier beschermd natuurgebied is. Deze lodges bieden een prachtig aanbod aan activiteiten zodat ook degene die niet zo goed is in alleen op het strand liggen zich uitstekend zal vermaken.

De Big 5 even anders


safari big 5 kwazulu natal zuid afrika

Geen zin om het doorgaan wat drukke Kruger National Park te bezoeken? Of misschien heeft u wel zin in meer safari dan alleen Kruger? Ook KwaZulu Natal heeft veel te bieden op safari-gebied, heel veel zelfs. De beste twee parken te vinden in KwaZulu Natal zijn wat ons betreft de Phinda en Thanda privé-reservaten. Deze liggen vlak bij elkaar, grofweg iets te noorden van St. Lucia. Phinda heeft reeds een lange historie opgebouwd wat betreft natuurbescherming en het betrekken van de lokale bebolking bij het runnen van het reservaat en lodges. Phinda beschikt over een zestal fantastische lodges in uiteenlopende stijlen. Onze favoriet is toch wel Phinda Forest Lodge: zoals de naam al zegt gelegen in een uniek bosgebied waar bijzondere diersoorten voorkomen. U krijgt hier alles wat u van een verblijf in een goede privé-lodge mag verwachten: prachtige kamers met veel faciliteiten, heerlijke en goed verzorgde maaltijden, en uiteraard safari's van wereldklasse. Wij zagen in Phinda bijna de volledige 'Big 5' (inclusief zeldzame zwarte neushoorn!) gedurende slechts twee gamedrives. Privé-reservaat Thanda is wat kleiner en beschikt over een tweetal lodges binnen de grenzen van het park. Avontuurlijke reizigers raden we aan te slapen in één van de klassieke safaritenten: erg spannden om 's nachts de geluiden van de bush te kunnen horen. Voor een ultiem luxe verblijf raden we aan te slapen in Thanda Main Lodge, zelden zagen wij zulke mooie kamers.

Wegwijs in Zuid-Afrika

Bekijk alle Zuid-Afrika hoogtepunten

In stijl inspiratiefilm

Bekijk onze Zuid Afrika video

Wist u dat?

zulu oorlog

KwaZulu Natal de thuisprovincie is van Zuid-Afrika's grootste bevolkingsgroep? Er wordt geschat dat er tussen de 10 en 11 miljoen Zulu's in de provincie wonen. Onder koning Shaka vormde zich een machtige Zulu koninkrijk aan begin van de 19e eeuw. In 1879 brak er oorlog uit tussen de Zulu's en de Britten, waarbij de Zulu's uiteindelijk het onderspit dolven. Het Zulu koninkrijk werd uiteindelijk volledig opgenomen in de Engelse Natal provincie.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Graag houden we u op de hoogte over speciale aanbiedingen, nieuwtjes, en evenementen.

Deel deze pagina: