Voordat u op reis gaat naar Zuid Afrika is het handig om op de hoogte zijn van een aantal wetenswaardigheden. Op deze pagina vindt u wat meer tips over bijvoorbeeld eten, fooien, veiligheid en telefoneren. We raden aan een goed reisboek aan te schaffen voordat u naar Zuid Afrika vertrekt
Tijdens uw luxe Zuid Afrika reis zult u al snel merken dat veel gerechten georiënteerd zijn op vlees. Bij een verblijf in lodges zult u veel verschillende vleessoorten tegenkomen, waaronder veel wild. We werden vaak verrast met wildsoorten als koedoe en springbok. Vegetariërs zullen over het algemeen geen problemen hebben, al is het aanbod soms wat eentonig (veel spinazie en pompoen). Veel restaurants, en dan met name in de grotere steden als Kaapstad, maar ook op meer toeristische locaties zoals bijvoorbeeld langs de Tuinroute, bieden een variërende Europese keuken. Van Italiaans en Frans tot restaurants gespecialiseerd in vis. Leuk is het om lokale specialiteiten te proberen, te denken aan bijvoorbeeld 'koeksusters' (vetkoek), of overheerlijke 'melktart' (melktaart).
Zuid Afrika kent maar liefst elf officiële talen waarvan de meest bekende het Engels en Afrikaans zullen zijn voor reizigers uit Nederland. Daarnaast is er een grote verscheidenheid aan prachtige Afrikaanse talen, waarvan het IsiXhosa (met typerende 'klik'), IsiZulu en IsiNdebele wellicht nog bekend voorkomen. We raden van harte aan om een aantal lokale woordjes te leren: dit wordt ten zeerste op prijs gesteld en opent allerlei deuren. Tijdens uw Zuid Afrika reis zult u echter grotendeels met Engels uit de voeten kunnen: Zuid Afrikanen spreken Engels vaak als tweede taal. Meer bekend in de oren is het Afrikaans. Deze taal is voor circa 13% van de bevolking de moedertaal. Het Afrikaans is sterk beïnvloedt door het (oude) Nederlands waardoor veel woorden en zinnen herkenbaar zijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Namibië (waar zeer helder en verstaanbaar Afrikaans wordt gesproken), is in Zuid Afrika een zeer breed scala aan dialecten te vinden. Met andere woorden: het Afrikaans in de Westkaap klinkt heel anders dan het Afrikaans in de buurt van Johannesburg. U kunt niet zondermeer in het Nederlands terecht in Zuid Afrika: beter is het om in het Engels te communiceren.
Zuid Afrika heeft ongeveer 50 miljoen inwoners (schatting 2009) op een oppervlakte van Nederland zo'n 30 maal inpast. Zuid Afrika is dus een stuk minder dicht bevolkt dan Nederlands. Het land heeft een grote diversiteit aan bevolkingsgroepen (wat al af te leiden is aan de hand van het aantal officiële talen). De grootste etnische groeperingen hiervan zijn de Zulu, Xhosa en Basotho. Zo'n 80% van de bevolking is Christelijk, en daarmee behoorlijk behoudend. Zuid Afrikanen gedragen zich in het algemeen bescheiden, kleden zich netjes, en hebben groot respect voor de eigen familie en ouderen. De meerderheid leeft in kleinere dorpen op het platteland welke zijn gericht op onderlinge familie- en stamrelaties. De gekozen dorpsleider is verantwoordelijk voor alle lokale aangelegenheden, waaronder ook hoe er met gemeenschappelijk land moet worden omgesprongen.
Zuid Afrika is een veilig land om doorheen te reizen, er geldt geen beperkend reisadvies voor Zuid Afrika, voor meer informatie kijkt u op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zoals vrijwel in alle landen is het aan te raden om waakzaam te zijn in grote, onbekende steden. Vraag advies aan het personeel van uw accommodatie en neem liefst een taxi.
Geld, paspoorten en waardepapieren kunt u het beste in de kluis van het hotel achterlaten. Bijna alle hotels waar Zuid Afrika In stijl gebruik van maakt, hebben op de kamer of bij de receptie een kluis. Laat geen waardepapieren op de kamer achter. Neem geen dingen mee op reis die u niet kan veroorloven te verliezen.
Wilde dieren in de natuurparken zijn per definitie gevaarlijk: hun gedrag is nooit te voorspellen. Stap hierom nooit uit de auto, ook al lijkt de omgeving veilig en vrij van dieren. Afrikaanse (roof)dieren zijn meesters in het zichzelf verbergen op onmogelijke plekken. Stap alleen uit op de daarvoor aangegeven plaatsen. Zorg voor een goede telelens wanneer u goede foto's wilt maken. Kijk voor informatie op onze Zuid Afrika safari informatie pagina.
In onze wintertijd is het één uur later in Zuid Afrika. In de zomertijd is er geen tijdverschil.
In Zuid-Afrika is het voltage op het stroomnet 220-240 Volt. Vrijwel alle kamers waarin u zult verblijven tijdens uw Zuid Afrika rondreis beschikken over stopcontacten. Wanneer dit niet het geval is kunt u uw apparatuur op laten laden bij de receptie. Zeker tijdens een verblijf in een wild- of natuurpark raden we aan meerdere batterijen mee te nemen voor fotocamera's zodat u niet onverhoeds zonder stroom komt te zitten. In Zuid Afrika gebruikt men driepootstekkers. Deze zijn niet zonder meer verkrijgbaar bij ANWB of reiswinkel. We raden aan een verloopstekker te kopen bij aankomst in Johannesburg of Kaapstad, of te lenen bij de receptie van uw accommodatie wanneer er in de kamer geen stekker is.
Mobiele telefoons hebben over het algemeen goed bereik tijdens een luxe Zuid Afrika reis. Wijkt u af van de gebaande wegen en paden dan zal dit uiteraard minder zijn. Het landnummer voor Nederland is +31. Indien u gebruik wilt maken van uw mobiele telefoon, raadpleeg dan uw eigen provider over de kosten en mogelijkheden. Ook is het mogelijk om ter plaatse een lokale simkaart te kopen. In de meeste winkels en benzinestations zijn opwaardeerkaarten te koop waardoor u een stuk goedkoper kunt bellen.
In restaurants is het gebruikelijk, wanneer maaltijd en service naar wens zijn, zo'n 10% fooi te geven bovenop de rekening. Bent u heel tevreden dan kunt u dit ophogen naar 15%. Het is goed u te realiseren dat veel personeel afhankelijk is van fooien. Heeft u een goede gids getroffen tijdens een activiteit in een natuurpark, dan kunt u ook hem of haar een fooi geven. Bij een meerdaags verblijf in één lodge is er vaak een fooienpotje beschikbaar bij de receptie.
Een groot deel van een Zuid Afrika reis bestaat uit voorpret. Wilt u meer lezen over Zuid Afrika ter voorbereiding? Een goede reisgids is eigenlijk onontbeerlijk. Zo leest u interessante informatie over de plaatsen die u bezoekt en wordt het eenvoudiger ook nog eens van de geplande route af te wijken. De 'Capitool' en 'Insight Guide' over Zuid Afrika zijn over het algeen fijne reisgidsen met veel goede uitleg. Natuurliefhebbers kunnen niet zonder een goede referentie-gids. Lonely Planet heeft een heel aardig gidsje uitgegeven genaamd 'Watching Wildlife in Southern Africa'. Vogelliefhebbers gebruiken al jarenlang 'Newman's Birds of Southern Africa'.
Wilt u zich meer verdiepen in Zuid Afrika voordat u het vliegtuig instapt? Zuid Afrika In stijl geeft u graag wat boekentips. Over het icoon Nelson Mandela verscheen eigenlijk geen beter boek dan de eigen autobiografie. Het is getiteld 'De lange weg naar de vrijheid'. In 2004 verscheen de prachtige historische roman 'Stemmen uit zee' van Dan Sleigh (oorpronkelijk geschreven in het Afrikaans). Het boek vertelt over de vroeg Nederlandse historie aan de Kaap en op Mauritius. Indrukwekkend is het boek van de hand van dichteres Antjie Krog. In 'De kleur van je hart' doet zij over een periode van twee jaar verslag over haar betrokkenheid bij de Waarheids- en Verzoeningscommissie welke werd ingesteld na de val van het Apartheids-regime. Meer boekentips? Vraag het gerust aan uw Zuid Afrika reisspecialist.