Kaapstad

Eén van Zuid-Afrika belangrijkste steden ligt op het meest zuidwestelijke puntje van het Afrikaanse continent. Geniet hier de opmerkelijke veelzijdigheid die deze stad te bieden heeft. Op deze pagina vindt u een overzicht van onze hoogtepunten in Kaapstad.

kaapstad zuid afrika

Kaapstad heeft het simpelweg allemaal. Een moderne, kosmpolitische stad met fantastische restaurants, hotels van wereldklasse voor elk budget, spectaculaire stranden op een steenworp afstand en bijna het hele jaar door zon en een aangenaam klimaat. Daarnaast is Kaapstad spectaculair gelegen: de bruisende stad ligt in een kom met aan de ene kant de Atlantische Oceaan, en aan de andere kant Signal Hill, Lion's Head en de Tafelberg die hoog boven de stad uittorenen.

Kaapstad is vooral ook een culturele bestemming: u leert hier over de roerige geschiedenis door een bezoek te brengen aan Robben Island of het District 6 Museum. Kennis maken met de lokale bevolking kan door middel van een verrijkende township excursie. Wandel door de stad en ontdek straatnamen, gevels en huizen die enigszins bekend aanvoelen door het Nederlandse karakter wat hier nog aanwezig is. Kaapstad is een makkelijke bestemming om te bereizen, zo is er alleen in de winter slechts één uur tijdverschil met Amsterdam. Ook zijn er in deze stad meer dan genoeg mogelijkheden om tot rust te komen: relax in botanische tuinen van Kirstenbosch, luier op de stranden van Clifton of Llandudno of pak een filmpje in het V&A Waterfront.

Ook in de directe nabijheid van de stad is van alles te beleven. Ga op pad met de auto en verken het Kaapse schiereiland met als eindbestemming de befaamde Kaap de Goede Hoop. Aan de andere kant van de stad vindt op een klein uurtje rijden de boerderijen waar veel uitstekende wijnen worden geproduceerd. Hiermee is Kaapstad een bestemming op zich waar u zich makkelijk een week kunt vermaken.


Niet te missen in Kaapstad:

Beklim de Tafelberg


tafelberg kaapstad

U kunt er niet om heen tijdens een verblijf ik Kaapstad: de altijd aanwezige bekende platte berg ligt namelijk middenin de stad. De markante berg rijst op het hoogste punt grofweg 1000 meter boven de stad uit. Hierdoor heeft u vanaf de top een spectaculair wijds over de stad en verder. Op heldere dagen is het meest zuidwestelijke puntje van het continent, Kaap de Goede Hoop, te zien. Wilt u omhoog? Houd het weer dan goed in de gaten: 's morgens een heldere hemel betekent niet dat de berg 's middags niet in wolken gehuld kan zijn. Onze tip: neem de lift omhoog zo'n anderhalf uur voor sluitingstijd: het is dan rustiger en u geniet van een spectaculaire zonsondergang over de stad. Vergeet ook niet altijd een jas of een dikke trui mee te nemen. Veel mensen vergeten dat het snel af kan koelen bovenop de berg. Sportievelingen kunnnen er ook voor kiezen omhoog te lopen. Via de meest toegankelijke paden doet u hier ongeveer drie uur over. Neem van ons aan: de beloning op de top is de moeite waard!

Bezoek Robben Island


robben island kaapstad

Niet ver van Kaapstad ligt Robben Island. Het eiland is doorgaans goed te zien wanneer u wat hoger in de stad bent (bijvoorbeeld vanaf Signal Hill of de helling van de Tafelberg). Robben Island staat op de UNESCO lijst voor werelderfgoed, en met reden. Dit was de plaats waar veel politieke gevangen hebben gezeten tijdens de jaren van het apartheidsbewind. Zo ook de latere president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela, die hier meer dan twee decennia van zijn leven doorbracht. Op het eiland krijgt u inzicht in de complexe historie die Zuid Afrika rijk is. Om op het eiland te komen kunt u gebruik maken van de ferry die elk uur vertrekt vanaf het Victoria & Alfred Waterfront. Robben Island is een populaire attractie waardoor het erg druk kan zijn op de boten en er soms geen plek meer is tijdens de rondleidingen. Probeer daarom vooraf te reserveren of laat het hotel waar u verblijft de reservering voor u maken. Met een trip naar het eiland bent u ongeveer een halve dag bezig.

Struinen door botanische tuin Kirstenbosch

kirstenbosch botanische tuin kaapstad

Prachtige wandelingen kunnen gemaakt worden in deze grote botanische tuin die aan de oostzijde van de Tafelberg ligt. De geschiedenis van de tuinen gaat terug tot aan het allereerste begin van de Nederlandse nederzetting die werd gesticht aan Kaap de Goede Hoop. Een deel van de heg die diende als afbakening van het Nederlandse grondgebied, en werd aangeplant in opdracht van Jan van Riebeeck, is nog steeds terug te vinden in Kirstenbosch. Meer dan 8000 plant- en boomsoorten zijn in de tuinen te bewonderen terwijl u over lommerrijke paden struint. Ook is er een aantrekkelijke beeldentuin met hedendaagde Afrikaanse kunst. Onze tip: ga rond het middaguur en haal een picknickmand in het winkeltje bij het restaurant van de tuinen. Hiermee kunt u heerlijk ontspannen picknicken op één van de grote grasvelden.

Shoppen in het V&A Waterfront


waterfront cape town kaapstad

Nog niet zo heel lang geleden was het havengebied van Kaapstad behoorlijk verouderd en verpauperd. Hoe anders ligt het V&A Waterfront er tegenwoordig bij? Als een bruisend centrum met vele leuke winkels en restaurant direct aan het water en naast de werkende haven van Kaapstad. Het 'V&A' is tegenwoordig de drukst bezochte attractie van heel Zuid-Afrika. Het Waterfront is vrijwel uit de hele stad eenvoudig te bereiken en leent zich daardoor prima als activiteit tussendoor. Ook is dit de plek waar vandaan de ferry vertrekt naar Robben Island. Reist u met kinderen? Dan is het leuk om een bezoekje te brengen aan het Two Oceans Aquarium waar u oog in oog komt te staan met haaien en andere zeedieren uit de wateren rond Zuid-Afrika. Ook is het mogelijk hier een cruise te reserveren bij zonsondergang waarbij u onder het genot van een drankje geniet van uitzicht vanaf zee op Kaapstad.

Wijn proeven in de Kaapse Wijnlanden

wijn zuid afrika wijnlanden stellenbosch

Even lekker de drukte van de stad ontvluchten? Pak de auto en vind op een kleine drie kwartier rijden een volledig andere wereld. Via de snelwegen N1 of N2 rijdt u makkelijk naar respectievelijk Paarl of Stellenbosch, het centrum van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Een klein stukje verderop ligt het charmante dorpje Franschhoek in een vallei bijn volledig omsloten door bergen. Paarl, Stellenbosch en Franschhoek hebben voor iedereen wat te bieden: in Franschhoek vindt u de beste restaurants in het land, in Stellenbosch slentert u door lange lanen met Kaaps-Hollandse huizen en in Paarl zijn een aantal van de beste wijnboerderijen van het land te vinden. Het is natuurlijk ook mogelijk een route af te leggen tussen de drie plaatsen, zo komt u onderweg vele wijnboerderijen tegen waarvan de een nog mooier is dan de ander. Onze favorieten? Boschendal tussen Stellenbosch en Franschhoek, Kanonkop Estate nabij Stellenbosch en Laborie middenin Paarl. Wellicht verstandiger in verband met het proeven van wijn: u kunt ook een georganiseerde excursie reserveren vanuit Kaapstad.

Uitwaaien op Kaap de Goede Hoop


kaap de goede hoop

De rit alleen al is spectaculair. Bij een bezoek aan Kaap de Goede Hoop raden we aan hier een volledige dag voor uit te trekken. Zo heeft u alle tijd om het schiereiland goed te kunnen verkennen en is er gelegenheid om te stoppen bij de bezienswaardigheden die u tegenkomt. Vanuit het centrum van Kaapstad raden we aan om 's morgens langs de oostzijde van het schiereiland naar het zuiden te rijden. Onderweg passeert u dan plaatsen als Muizenberg en Simon's Town. Iets voorbij Simon's Town is de beroemde pinguïnkolonie te vinden die hier op een klein strand huist. Erg grappig om deze bijzondere dieren van zo dichtbij te kunnen bewonderen. Meer naar het zuiden toe vindt u het toegangshek tot Kaap de Goede Hoop. Vanaf de parkeerplaats kunen een aantal mooie wandelingen maken, onder meer naar 'Cape Point' en naar de eigenlijke Kaap. Ook is het lekker om even te lunchen met spectaculair uitzicht over zowel de Indische als de Atlantische Oceaan (deze komen samen aan de Kaap). In de middag kunt u dan terugrijden naar de stad via de westzijde van het schiereiland. Onderweg passeert u dorpjes als Misty Cliffs, Scarborough en Houtbaai. Via de indrukwekkende Victoria Road rijdt u de stad weer binnen.

Bezoek de townships


township uthando tour

Om de stad en haar cultuur beter te begrijpen raden we van harte aan een bezoek te brengen aan de uitgestrekte townships die vooral te vinden zijn op de Kaapse Vlaktes aan de oostzijde van de stad (u kunt de townships eigenlijk niet gemist hebben na aankomst op de luchthaven van Kaapstad). uThando Cummunity Projects is een reeks van gevarieerde initiatieven op het gebied van ontwikkelingswerk. Het werk dat wordt gedaan door middel van de projecten is zeer verschillend; van kindertehuizen en bejaardenhuizen, tot milieuprojecten, maar ook theater- en danscursussen. De uThando excursie biedt een unieke en authentieke mogelijkheid u op de hoogte te laten stellen van de sociale problemen die dagelijks aan de orde zijn voor miljoenen Zuid Afrikanen. Tijdens deze excursie zult u namelijk een bezoek brengen aan één van deze bijzondere projecten. Belangrijk hierbij is dat uw bezoek niet als toeristenattractie opgezet is en zo ook niet behandeld wordt. Het gaat erom u te informeren en te inspireren, daarbij rekening houdend met de waardigheid en privacy van de mensen die deel uitmaken van de projecten. Lees hier verder voor meer informatie over uThando.

Ontspannen op prachtige stranden


kaapstad strand boulder's beach

Doordat Kaapstad gelegen is op een schiereiland tussen de Indische en Atlanstische Oceaan in, kunt u rekenen op een aantal prachtige stranden in de buurt. Let wel: zwemmen nabij Kaapstad kan erg koud zijn, met name aan de westzijde van het schiereiland. Dit is de Atlantische kant welke veel koud water aangevoerd krijgt vanaf de Zuidpool. Op korte afstand van het centrum vindt u de heerlijke stranden van Camp's Bay en Clifton. Clifton is vooral geliefd omdat het vaak vrijwel windstil is. Camp's Bay is een stuk hipper en beschikt over een boulevard met veel leuke hippe winkeltjes en restaurants. Op zoek naar wat meer rust, rijd dan wat verder zuidwaarts en zoek het strand op van Llandudno. Hier vindt u de huizen en villa's van de 'rich & famous'. Andere mooie stranden vindt u verder van de stad af. Met name 'Long Beach' tussen Kommetjie en Noordhoek leent zich uitstekend voor urenlange wandelingen over een breed wit strand.

Sundowners op Signal Hill


kaapstad signall hill

Doe als een echte 'Capetonian': neem een flesje wijn mee en volg iets voor zonsondergang de weg omhoog naar de top van Signal Hill. Hier vandaan heeft een prachtig uitzicht over de stad waar langzaam miljoenen lichtjes worden ontstoken. Ook heeft u hier mooi uitzicht over de zee waar de zon ondergaat. Dit is het moment om een goede fles koele witte Zuid-Afrikaanse wijn open te trekken en te genieten van een zogenaamde 'sundowner'. Het is een bekend fenomeen in Zuid-Afrika, het afsluiten van de dag wordt op deze manier gevierd onder het genot van een drankje. De heuvel ligt centraal in Kaapstad waardoor er rondom zicht is over de stad. Aan de ene kant ziet u het centrum van de stad met daarachter het V&A Waterfront en verderop Robben Island. Aan de andere zijde ligt de Tafelberg in volle glorie. Ook hierop worden 's avonds spotlights gezet zodat de berg goed zichtbaar is. Loopt u nog een stukje verder dan heeft u uitzicht over de hippe wijk Camp's Bay.

Unieke cultuur in de Bo-Kaap


kaapstad bo-kaap

Op de uitlopers van Signal Hill, aan de kant van het centrum van Kaapstad, bevindt zich een bijzonder historisch wijkje. De Bo-Kaap (boven Kaap) is van oudsher het centrum van de Kaaps-Maleise cultuur. In dit schilderachtige wijkje, met de bekende gekleurde huisjes, is zo'n 90% van de bewoners moslim. De inwoners zijn veelal afstammelingen van slaven die in de 16e en 17e eeuw door de Nederlanders en Engelsen naar de Kaap gebracht werden. In de Bo-Kaap zijn straatnamen te vinden met klinkende namen als Dorpstraat, Bloemstraat, Jordaanstraat en Leeuwenstraat. Het beste bezoekt u de Bo-Kaap onder begeleiding van een gids.

Wegwijs in Zuid-Afrika

Bekijk alle Zuid-Afrika hoogtepunten

In stijl inspiratiefilm

Bekijk onze Zuid Afrika video

Wist u dat?

kaapstad VOC van Riebeeck

Jan van Riebeeck in 1652, in opdracht van de VOC, voet aan wal zette op het Kaapse schiereiland om hier een verversingsstation te beginnen voor schepen op weg naar de Oost? Het fort wat hij bouwde (Kasteel de Goede Hoop) is het oudste nog bestaande Europese bouwwerk in Zuid-Afrika en is nog steeds te zien in het centrum van de stad.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Graag houden we u op de hoogte over speciale aanbiedingen, nieuwtjes, en evenementen.

Deel deze pagina: