Top 10 Zuid Afrika In stijl

Met veel plezier hebben we de 10 meest stijlvolle belevenissen in Zuidelijk Afrika uitgezocht, en we zijn er van overtuigd dat reizigers evenveel plezier zullen hebben ze daadwerkeliijk mee te maken. Dit is ons lijstje 'top 10 beste belevenissen'; met als belangrijkste criteria dat iedere ervaring onvergetelijk moet zijn, maar ook 'anders dan anders'. Zo selecteerden we een avondje koken met de locals in Kaapstad, een fikse wandeling door de Drakensberg, maar ook een zoektocht naar walvissen vanuit een klein vliegtuig in de wateren van de Westkaap.

1) De Cederberg

Dineren aan het einde van de beschaving in 'Sheperd's Cottage' cederberg zuid afrika top 10

Dit moet één van Zuid-Afrika's meest memorabele lokaties zijn om van een sfeervol diner te genieten. Op goed dertig minuten rijafstand van de centrale lodge ligt shepherd’s cottage geïsoleerd en afgelegen, en voorziet in indrukwekkende vergezichten over de toppen van de Cederberg.

Van origine het huis van schapenhoeders, is deze cottage onlangs gerenoveerd, maar (gelukkig) niet gemoderniseerd. De verlichting wordt verzorgd door middel van stormlantaarns en kaarsen, met daarnaast een enorme haard waarop het eten wordt bereid Ook zorgt de haard voor aangename warmte gedurende de wintermaanden. Het is een onvergetelijke ervaring bij elk weertype: Middenin de ruige bergen, omgeven door dikke muren en een groot haardvuur onder het genot van een goed klas wijn en een heerlijk viergangen diner is dit precies waar we van houden – wildernis in stijl! Op heldere avonden zorgt de sterrenhemel voor een magische aanblik.

De grootte van deze bijzondere plaats is ideaal voor een romantisch etentje voor twee waarbij een privékok voor het eten zorgt, maar ook families of groepen tot 12 personen kunnen perfect terecht voor een avond anders dan alle andere. De kosten voor het diner bedragen € 75 per persoon. Voor meer informatie over de accommodatie en een verdere reisbeschrijving zie: 'De Cederberg: Plaats met een ziel'.

2) Phinda Resource Area

Op pad met het luipaarden onderzoeksteam phinda zuid afrika luipaard

Wanneer u een speciale voorliefde heeft voor luipaarden dan is de mogelijkheid deze imposante roofdieren te observeren onder begeleiding van speciaal getrainde rangers een absolute must. Ondanks het gegeven dat luipaarden in zowel de provincie KwaZulu Natal als het Phinda natuurreservaat volledig beschermd worden, loopt deze diersoort aanzienlijk meer gevaar wanneer ze de bescherming van de reservaten achter zich laten; boeren en omliggende bewoners zien het luipaard niet als een graag geziene gast.

Bij deze safari krijgt u de unieke kans op pad te gaan met het specialistische onderzoeksteam van Phinda in een open 4x4 safarivoertuig. Dit team doet dagelijks onderzoek doet naar het gedrag en de bewegingen van de voornamelijk 's nachts levende luipaarden in het gebied. Om de grote katten goed te kunnen volgen zijn de meeste uitgerust met een elektronische halsband. Door middel van radio-zendapparatuur is te bepalen waar een luipaard zich bevindt.

Misschien heeft u wel het geluk dat tijdens de safari één van de halsbanden vervangen moet worden; gegarandeerd een 'once in a lifetime experience'. Reken maar dat de adrenaline gaat stromen wanneer een luipaard gelokt wordt door middel van een stuk vlees en vervolgens wordt verdoofd door de dierenarts. Eénmaal verdoofd wordt de kat naar een stukje open veld gebracht voor nader onderzoek, hier is wel wat haast bij omdat de verdoving slechts twintig minuten werkt. Het is een fascinerend gezicht om te zien hoe het onderzoeksteam het dier opmeet en bloed en DNA afneemt. Als het team klaar is met het onderzoek is er de gelegenheid te voelen aan de zachte pels en scherpe klauwen, ook is dit natuurlijk een fantastisch fotomoment. Een volledige dag op pad met het Phinda luipaardenteam kost € 650. Voor dat bedrag kan een maximum aantal van zes personen deelnemen. Meer informatie over Phinda en reismogelijkheden is te vinden bij: 'A view with a room: Swaziland & Phinda'.

3) Victoria Falls

Zwemmen op het randje van 's werelds mooiste waterval victoria falls top tien zuid afrika

Livingstone Island ligt midden in de machtige rivier Zambezi, op het randje van de Victoria watervallen waar het water 103 meter de diepte in stort. Met één van de zeven natuurlijke wereldwonderen om de hoek is dit eiland een zeer bijzondere en unieke lokatie om te genieten van een uitgebreide lunch.

Om deze belevenis nog onvergetelijker te maken mag u de kans niet laten schieten een duik te nemen in 'The Devil's Arm Chair Pool'. Een klein natuurlijk gevormd zwembad omgeven door rotsen, en letterlijk op het randje van één van de grootste watervallen in de wereld. Voor € 99 per persoon wordt u per boot naar het eiland gebracht (vanuit Livingstone), het uitgebreide lunchbuffet en dranken zijn uiteraard inclusief.

De kleine poel is absoluut één van de meest surrealistische plekken op aarde. Een duik hier is niet weggelegd voor iemand met een zwakke maag; vanaf een kleine overhangende rots moet namelijk in de poel gesprongen worden. Hierbij lijkt het alsof niets u kan tegenhouden waardoor u niet in de afgrond van de waterval gezogen wordt. Met de angst overwonnen is dat een moeilijk verslaanbare adrenaline kick! Het voelt alsof de stroming u meezuigt over het randje van de waterval, maar gelukkig is er onder water een rotsrand verborgen die u tegenhoudt. Vanaf deze rand is het mogelijk naar een ondiep deel van de poel te kruipen en over de rand te kijken waar het water van de Zambezi naar beneden stort. Het kan niet missen dat de avontuurlijken die de sprong aandurven thuiskomen met indrukwekkende foto's. Lees verder over deze reis naar de Vic Falls.

4) Makalali prive-reservaat

Slapen onder de sterren in de bush top 10 zuid afrika

Beleef de Zuid-Afrikaans wildernis zoals slechts weinigen doen; slaap een nachtje op een speciaal platform met alleen een muskietennet tussen u en de buitenwereld. Tijdens deze activiteit slaapt u letterlijk buiten de deur, op zo'n twintig minuten afstand van de lodge. Vanaf uw eigen platform is er een schitterend uitzicht over het Zuid-Afrikaanse bushveld. In de late namiddag wordt u naar deze bijzondere plek gebracht. Daarbij wordt u natuurlijk niet zomaar achtergelaten; een heerlijke picknickmand en koelbox met drankjes worden meegegeven. Daarnaast is er ook een walkie-talkie in geval van nood. In de buurt van het platform zijn ook een toilet en een wastafel te vinden.

Deze excursie is inclusief voor avontuurlijk ingestelde reizigers bij een verblijf in het Makalali Tented Camp. Meer weten? Bekijk dan onze stijlmodule 'Kamperen. In stijl'.

3) De Drakensberg

Bedwing de Drakensberg en daal af langs de 'barrier of spears' drakensberg zuid afrika top belevenis

De Drakensberg is zonder twijfel één van de meest indrukwekkende bergketens in Afrika en opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze status heeft de 'Berg' niet alleen te danken aan de eindeloze vergezichten en zeldzame flora en fauna, maar ook voor de uitstekende geconserveerde rotstekeningen gemaakt door de San. De Drakensberg omvat de hoogste bergtoppen van Afrika, de meest herkenbare genaamd het 'amphitheater'. Deze naam is te danken aan een typische platte vorm waarbij de Tafelberg in Kaapstad in het niet zou vallen. Het aphitheater is ook bekend onder de naam 'Mont aux Sources' omdat hier drie van Zuid-Afrika's grootste rivieren hun bron hebben, waaronder de Wilgerivier, de Oranjerivier en de Tugela. Deze laatste stort vanaf de bergen een ongelooflijke 947 meter omlaag en is daarmee de op één na hoogtse waterval in de wereld.

Het beklimmen van het amphitheater is mogelijk, zelfs voor beginners. Deze tocht duurt ongeveer vijf uur en start vanaf een startpunt ongeveer halverwege de berg. De tocht is behoorlijk vermoeiend maar kan gedaan worden in een rustig tempo, ook is er onderweg meer dan genoeg tijd om te stoppen. Het laatste deel van de tocht bestaat uit een afdaling door middel van een (stalen) touwladder tegen een steile bergwand: Eenvoudig te bedwingen, echter niet aan te raden voor reizigers met hoogtevrees.

Het uitzicht vanaf de top van de berg is simpelweg adembenemend. Doordat de berg vanaf de achterzijde beklommen wordt is het moeilijk een voorstelling te maken van het grootste uitzicht wat zich ontvouwt éénmaal boven aangekomen. U kunt oneindig ver kijken over KwaZulu-Natal, en aan de westzijde zijn de grote vlaktes te zien van de Free State. Het niet moeilijk te bedenken waarom de boeren dit de Drakensberg hebben genoemd, en de Zulu's de 'barrier of spears'.

De wandeling naar de top van het amphitheater is het best te starten vanuit één van de lodges in het noordelijke deel van de Drakensberg. Naast de vermoeiende tocht hierboven beschreven zijn er ook vele eenvoudigere mogelijkheden voorhanden. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk een wandeling te maken door een kloof naar de plek waar de Tugela waterval uitkomt. Welke mogelijkheid ook de voorkeur geniet, Zuid-Afrika In stijl beschikt permanent over een gids in het gebied die kan zorgen voor begeleiding tijdens een wandeltocht. De kosten voor een volle dag op pad in de noordelijke Drakensberg kost € 64 per persoon, een lichte (meegebrachte) lunch in dan inbegrepen. Meer informatie over de Drakensberg en reismogelijkheden is te vinden bij: 'De Drakensberg: Naar het dak van Zuid-Afrika'.

6) Hermanus

Walvissen spotten vanuit de lucht top 10 zuid afrika walvissen

Dit is de meest ultieme walvisexcursie voorhanden – in vogelvlucht op zoek naar walvissen die zich niet bewust zullen zijn dat ze vanuit de lucht in de gaten worden gehouden.

Nadat het kleine vliegtuigje is opgestegen vanuit Stanford (nabij Hermanus) ontvouwt 'Walker Bay' zich voor u. Walker Bay is beroemd om de witte haaien die er voorkomen en ook de ontelbare hoeveelheid walvissen die hier elk jaar weer terugkeren. De ondiepe en beschermde baaien vormen de perfecte plaats voor walvissen om te bevallen en voor hun jongen te zorgen. Ook is het hierdoor de ideale plek om walvissen vanuit de lucht te spotten, de oceaan is er bijzonder helder waardoor deze giganten goed zijn te observeren.

Het vliegtuig volgt de kust vanaf Kaap Hangklip (net boven Hermanus) helemaal tot aan Kaap Agulhas (het meest zuidelijke puntje van het Afrikaanse continent), alle gelegenheid dus om de walvissen te aanschouwen. Vanuit het vliegtuig zijn deze zoogdieren eenvoudig op te sporen. Het is aandoenlijk om te zien hoe de jonge dieren dicht bij hun moeders blijven, en ongelooflijk te aanschouwen hoe deze 18 meter lange, 80 ton wegende walvissen deels uit het water springen en weer terugvallen in de oceaan in een explosie van water. Volledige families worden vaak gezien vanuit de lucht en het is moeilijk in te beelden hoeveel walvissen zich in de wateren van de Westkaap bevinden. Het record tijdens een enkele vlucht staat op dit moment op 135 (!) exemplaren.

Het gebruikte vliegtuig is ideaal voor fotografen: Het beschikt over een verschuifbare deur waardoor een ongehinderd uitzicht mogelijk is vanaf een stabiel platform. Gedurende het walvisseizoen (medio augustus tot eind november) is het zien van walvissen gegarandeerd. Zo niet, krijgt u het betaalde bedrag terugbetaald

Deze unieke vlucht van circa dertig minuten kost € 139 per persoon (bij twee deelnemende personen en afhankelijk van wijzigingen met betrekking tot brandstoftoeslagen e.d). Kijk voor meer informatie over een verblijf in Hermanus bij 'Proef Afrika: Franschhoek & Hermanus'.

7) uThando Community Projects

Op bezoek bij lokale charitieve initiatieven in Kaapstad excursie kaapstad uthando

uThando Cummunity Projects is een reeks van gevarieerde initiatieven op het gebied van ontwikkelingswerk. Het werk dat wordt gedaan door middel van de projecten is zeer verschillend; van kindertehuizen en bejaardenhuizen, tot milieuprojecten, maar ook theater- en danscursussen.

Bij het maken van een excursie maken naar één van de uThando projecten is men er bedachtzaam op zich niet storend te mengen in de dagelijkse gang van zaken. Dit omdat vele projecten direct betrekking hebben op het normale dagelijkse leven van de mensen die deelnemen aan de projecten: Zo kan het bezoeken van een kinderweeshuis (en daarmee de interactie met kinderen) hinderend zijn voor het dagritme in een tehuis. Daarom is er bewust gekozen voor een meer terughoudende aanpak van dergelijke excursies. Een goed voorbeeld van wat wel kan is bijvoorbeeld het bezoeken van een balletvoorstelling welke wordt gegeven na school door kinderen die deelnemen aan een cursus. Sommige van deze kinderen blijken zo talentvol dat ze in een later stadium een studiebeurs ontvangen om te studeren aan prestigieuze universiteiten over de hele wereld.

Een dagexcursie naar de hartverwarmende projecten van uThando kost € 79 per persoon. Het programma van de excursies worden dagelijks aangepast, dit afhankelijk van welke projecten er op een bepaalde dag plaatsvinden. Of u nu deelneemt aan een interactieve drum workshop bij het Houtbaai Music Project, van een kop thee geniet is de volkstuinen van township Khayelitsha, of te gast bent bij een 'gumboot' optreden, u zult altijd geïnspireerd en onder de indruk zijn van het prachtige werk dat hier wordt verricht. Meer informatie op: http://www.uthandosa.org/.

8) Lynn Angel Cooking evenings

Koken met de locals in Kaapstad excursie kaapstad

Lynn is een uitstekende chefkok die interactieve kookavonden organiseert vanuit haar huis in één van de voorsteden van Kaapstad, soms privé, soms in kleine groepjes. Ze beschikt over een uitgebreide keuken, een indrukwekkende hoeveelheid recepten plus alle benodigde ingrediënten. Dit wordt verder aangevuld door een aanzienlijke wijncollectie. De avonden by Lynn laten zicht typeren als ontspannen en zeer informeel, daarnaast beschikt ze over een engelengeduld voor de minder begaafde keukenprinsessen en -prinsen onder ons. Dit is een fantastische gelegenheid andere reizigers te ontmoeten, echte Zuid-Afrikanen thuis te spreken terwijl tegelijkertijd een heerlijke maaltijd wordt voorbereid. Na het koken zit iedereen bij elkaar aan tafel en zullen de lekkernijen geproefd worden - zowel de geslaagde als de minder geslaagde. Dit is een stukje uit het echte leven in Kaapstad.

Of een avond op privébasis plaatsvindt of in een kleine groep is afhankelijk van de precieze datum. Ook de prijzen zijn hiervan afhankelijk, en variëren tussen de € 49 per persoon (bij een groepsavond) en € 144 (voor een privéavond). Privéavonden kunnen aangepast worden naar uw gewenste smaak of thema

9) Great White Shark Adventure

Ga mee op 'ocean safari' en zie springende witte haaien nabij Kaapstad witte haai kaapstad zuidafrika top 10

Voor reizigers met een sterke maag en stalen zenuwen biedt Zuid Afrika In stijl de uitgelezen mogelijkheid een unieke excursie te maken tijdens een verblijf in Kaapstad. Een flinke stoot adrenaline is namelijk gegerandeerd wanneer u de mystieke witte haai van dichtbij zult zien. Kaapstad (en de Westelijke Kaap) is één van de weinige plaatsen in de wereld waar het mogelijk deze dieren tot dichtbij te benaderen. Daarbij vertonen de witte haaien in False Bay bij Kaapstad een unieke eigenschap: het typische springen ('breaching') wat u vast wel eens op televisie hebt gezien. Wetenschappers claimen dat dit de enige plek in de wereld is waar deze haai dit gedrag vertoond. De kans is dan ook aanwezig dat u werkelijk spectaculaire foto's kunt maken tijdens deze halve dag durende excursie. Naast het bekijken van deze indrukwekkende zeedieren heeft u ook de mogelijkheid zelf het water in te gaan, gelukkig wel met de bescherming van een stevige kooi.

De excursie naar False Bay zal vroeg beginnen: U wordt om zes uur 's ochtends al opgehaald vanuit uw hotel in de stad. Hierna volgt een korte rit naar de haven waar u kennis zult maken met de kapitein (een gekwalificeerde haaienexpert) en de andere deelnemers. Voordat de boot te water gaat volgt eerst een korte briefing over wat de dag precies inhoudt. Om zeven uur gaat u het water op en vaart naar Seal Island waar een grote kolonie Kaapse pelsrobben huist. Het opmerkelijke gedrag van de haaien heeft waarschijnlijk met de ligging van dit eiland te maken. Vermoed wordt dat dankzij de opbouw en vorm van het eiland de omstandigheden ideaal zijn om onzichtbaar te kunnen jagen, en daarbij gebruik te maken van de 'breach'-techniek.

De eerste twee uur bij het eiland, waar u de zon langzaam op zult zien komen, zullen rustig verlopen. Alle tijd de vele pelsrobben te observeren die maar als te druk bezig zijn. De kapitein zal natuurlijk al goed opletten of er haaien in de buurt zijn en misschien ziet u de eerste actie al plaatsvinden. Zo rond acht uur zal er een 'dummy' in de vorm van een pelsrob achter de boot gehangen worden om haaien in de buurt aan te trekken. Het is niet ongebruikelijk dat haaien hun jachttechnieken laten zien en uit het water springen om te jagen op de dummy. 'Breaching' is een spectaculair gezicht, waarbij de haai het volledige lichaam uit het water werpt. Vanaf 11 uur zal er aas (visafval, niet de meest prettige geur) het water ingegooid worden om de haaien dichter tot de boot aan te trekken. Dit is het moment dat de haaien echt dichtbij de boot komen, een spannende ervaring. Dit is ook de gelegenheid om het water in te gaan als u wilt. Zo rond een uur of twee 's middags komt de excursie ten einde en staat u met de voeten weer op de vaste grond.

Kans op het zien van haaien: Tussen april en september is de beste tijd om deze excursie te maken. Er is dan een kans van zo'n 95% de haaien te kunnen zien. In de Zuid Afrikaanse zomer (oktober tot en met maart) is het water warmer en zullen de haaien hun jachtgebied uitbreiden, en daardoor wat moeilijker te vinden. Nog steeds zijn de kansen om haaien te zien in deze maanden erg hoog, in zo'n 80% van de gevallen worden er haaien gevonden tijdens de excursie. De excursie is relatief prijzig: € 225 per persoon. In de zomermaanden (wanneer het 'breachen' minder voorkomt) raden we dan ook aan een goedkopere excursie te boeken in het verderop gelegen Hermanus.

10) Princess Emma super yacht

Kaapstad: Monaco van het zuiden! yacht princess emma kaapstad

Bekijk Kaapstad eens van de andere kant, en wel vanaf het superdeluxe megajacht 'Princess Emma'. Dit is het eerste jacht in deze klasse beschikbaar in de wateren rondom Kaapstad. Princess Emma is met haar 25 meter lengte, en een gewicht van 78 ton een niet te missen verschijning. Het jacht beschikt over vier ruime suites en daarmee de capaciteit om acht gasten in alle gemakken te voorzien. Het achterdek is perfect geschikt voor lange diners bij zonsondergang terwijl het zwemplatform zorgt dat u gemakkelijk een duik kunt nemen.

Er zijn meerdere mogelijkheden om één of meerdere dagen op de Princess Emma door te brengen. Zo is het mogelijk naar Houtbaai of Simon's Town te varen, maar ook verder weg is mogelijk, helemaal tot aan Knysna of de andere kant op naar de westkust en Saldanha Bay. Ons idee voor een perfecte trip

Dag 1: Vertrek vanaf het Victoria & Alfred Waterfront naar Houtbaai. In Houtbaai zult u opgewacht worden door een gids en u meeneemt voor een excursie naar Kaap de Goede Hoop. Op deze plek ontmoeten de Atlantische en Indische Oceanen elkaar en het uitzicht vanaf de top is onvergetelijk. U kunt genieten van een uitgebreide lunch met uitzicht over False Bay waarna de excursie zich voortzet langs Chapman's Peak. Voor het diner stapt u in Simon's Town weer aan boord van de Princess Emma.
Dag 2: Doorkuis False Bay via Kaap de Goede Hoop op weg naar Kalk Bay en Seal Island, om vervolgens terug te keren via Clifton naar het V&A Waterfront. Hier volgt weer het diner waarna e nog een nachtje aan boord zult doorbrengen.

Het jacht wordt bemand door een kapitein en crew inclusief een privékok. De bemanning staat dag en nacht voor u klaar, en zal er alles aan doen u persoonlijke en onvergelijke ervaring te bezorgen. Deze luxe komt wel met een prijskaartje: Vaartochten waarbij aan boord overnacht wordt kosten € 7149 per nacht. Deze prijs is voor het gehele jacht en inbegrepen zijn alle maaltijden, alle lokale dranken, en 25 af te leggen zeemijlen per dag.


Meld u aan voor de nieuwsbrief

Graag houden we u op de hoogte over speciale aanbiedingen, nieuwtjes, en evenementen.

Deel deze pagina: