Autohuur voorwaarden Zuid-Afrika

Bij onze complete rondreizen is een huurauto categorie C (Volkswagen Polo Classic airco, radio-cd, stuurbekrachtiging) inclusief alle kilometers, 14% belasting en verzekering met Full Cover (zogenaamde Super CDW/TL) inbegrepen. Voor de ter plaatse te betalen kosten en overige voorwaarden, leest u verder op deze pagina. U kunt ook kiezen voor een andere autocategorie: het verschil tussen de twee tarieven is dan de toeslag. Let op: een internationaal rijbewijs is verplicht voor alle bestuurders. 

Wie een reis opbouwt uit stijlmodules, voegt na het samenstellen van het landarrangement de autohuur nog toe. Klik daarvoor eerst op de pagina met autotarieven.

Inbegrepen bij de autohuur:
- onbeperkt aantal kilometers
- 14% BTW
- ongevallen verzekering zonder eigen risico
- diefstal verzekering zonder eigen risico
- persoonlijke ongevallen verzekering
- kaartmateriaal van Zuid Afrika

Niet inbegrepen bij de autohuur:  
- kosten voor extra (tweede) bestuurder: ZAR 190 per huurperiode
- eventuele 'one way fee': de kosten voor het achterlaten van de auto op een andere plek dan de vertrekplaats: ZAR 550
- brandstof: circa ZAR 8 per liter
- eventuele 'young driver' toeslag voor bestuurders van 21 en 22 jaar van ZAR 200 per dag
- eventuele kosten voor het afleveren van de auto bij uw hotel ZAR 235 of ZAR 400 tijdens feestdagen, in het weekend of buiten kantooruren
- eventuele kosten voor extra voorzieningen als een kinderzitje (ZAR 450 per huurperiode)
- contractkosten ZAR 45 per huurperiode
- borgsom: ZAR 2000 per huurperiode
- kosten voor de behandeling van verkeersovertredingen: ZAR 220 per geval
- kosten voor het verwerken van schade: ZAR 550 per geval
- schade als gevolg van water is niet inbegrepen in de ongevallenverzekering
- schade aan banden, velgen, wieldoppen, alsmede alle ramen en het onderstel van de auto wordt niet gedekt door de ongevallenverzekering
- passeren van een grensovergang (Swaziland ZAR 800 per voertuig, Lesotho ZAR 800 per voertuig, Namibië ZAR 5000 per voertuig)

Verzekeringen 
Alle huurauto's zijn inclusief een WA-verzekering ('third party'), BTW (14%) en een 'Full cover SCDW' ('supercover collision damage waiver') verzekering en diefstalverzekering ('super theft loss waiver') beide zonder eigen risicobedrag. 
Een 'PAI-verzekering' (persoonlijke ongevallen verzekering) is altijd inbegrepen in de prijzen. Uitgebreide verzekeringsvoorwaarden zijn op het verhuurstation aanwezig. Vraag ernaar wanneer u de auto in ontvangst neemt. Recht op verzekering vervalt wanneer u zich niet houdt aan de voorwaarden op het contract (rijden onder invloed etcetera). Schade aan banden, ruiten, onderkant en waterschade is altijd voor eigen rekening. Bij het ophalen van de auto is er een optie te kiezen voor een extra dekking zodat schade aan banden en ruiten ook verzekerd is. De kosten hiervoor zijn circa ZAR 25 per dag. Voor het verwerken van boetes wordt ZAR 220 in rekening gebracht, voor het verwerken van schade ZAR 550. Ook al is de verzekering fullcover.   

Auto categorie 
Zoals overal ter wereld zijn reserveringen altijd alleen op basis van categorie en niet van merk of type. Genoemde types zijn voorbeelden. Als de gehuurde categorie onverhoopt niet beschikbaar is, wordt een grotere aangeboden tegen dezelfde prijs. Wilt u ter plaatse zelf upgraden naar een grotere auto dan betaalt u een toeslag op basis van de lokaal geldende tarieven.

Brandstof
Benzine kost circa ZAR 8 per liter en is dus niet duur. Let erop dat je tijdens de reis op tijd tankt (vooral in meer afgelegen gebieden is het aan te bevelen de tank zo vol mogelijk te houden) en dat bij benzinepompen altijd alleen contant in Rand betaald kan worden. De auto ontvangt u met een volle tank, lever hem ook afgetankt weer in. Eventuele extra tankkosten door het verhuurbedrijf worden namelijk later van de creditcard afgehaald.

Medebestuurders 
Alle bestuurders moeten op het huurcontract worden vermeld. Er zijn extra kosten van ZAR 220 per bestuurder/ster per huurperiode, ter plaatse te betalen. 

Oneway fee
Bij veel autoverhuurbedrijven betaalt u een zogenoemde 'one way' toeslag. Dit houdt in dat er extra betaald wordt indien je de huurauto inlevert in een andere plaats dan waar deze opgehaald is. Deze kosten voldoet u altijd ter plaatse en zijn dus niet inbegrepen bij de reissom. De kosten bedragen ZAR 550 (2010) wanneer afleverlocatie afwijkt van de ophaallokatie (ongeacht route en inleverpunt)

Contract fee / frequent flyer
Voor het opmaken van het huurcontract geldt in Zuid Afrika een extra belasting. Deze is exclusief en kosten ZAR 45. Tevoren geboekte speciale tarieven geven geen recht of Frequent Flyer voordelen.

Afleveringskosten
In plaats van op de luchthaven of bij het stadskantoor de auto op te halen, kan de auto ook afgeleverd (en opgehaald) worden bij het hotel. Voorwaarden daarbij: alleen tijdens kantooruren tussen 08.30 en 16.30 uur, maandag tot en met vrijdag, binnen een straal van 25 kilometer van het verhuurstation, het is opgegeven bij boeking en de bestuurder is in bezit van creditcard, waarvan de gegevens ook al zijn opgegeven bij boeking. Extra kosten (Johannesburg): ZAR 235 of ZAR 400 in het weekend of buiten kantooruren (ter plaatse te betalen). Wanneer u voor de eerste nacht geboekt hebt in het Johannesburg Airport Hotel kan de auto daar dus worden afgeleverd. Bij meer dan 25 kilometer afstand (Kaapstad) zijn de kosten ZAR 400 plus ZAR 9 per elke kilometer daarboven.

Extra voorzieningen
Indien u met kleine kinderen reist dan raden we zeker aan om een baby- of kinderzitje te huren. Voor een baby- of kinderzitje betaalt u per huurperiode circa ZAR 450. Geef dit duidelijk aan in uw reisaanvraag zodat we deze tijdig voor u kunnen reserveren. Voor kinderen tot en met twee jaar is een zitje verplicht.

Betaling & borg
Indien wij een huurauto reserveren, dan is deze inclusief in de prijs die terug te vinden is in het reisvoorstel op maat dat we per e-mail toesturen. Wanneer u de totale reissom aan ons overmaakt, dan is de huurauto dus betaald. Er wordt bij het ophalen van de huurauto een voorschot ingehouden op de creditcard van (ZAR 2000) per huurperiode. U hoeft niet direct een borg te betalen. Wel wordt er, als zijnde borg, een blanco afdruk (slip) van de creditcard gemaakt door de vertegenwoordiger van het autoverhuurbedrijf als deze de auto aflevert bij het hotel of wanneer u deze zelf oppikt bij aankomst op de luchthaven. Deze blanco slip krijgt u weer terug als je de huurauto inlevert.

Let op: Auto’s worden met volle tank verhuurd en moeten ook weer zo worden ingeleverd.

Rijbewijs en leeftijd in Zuid Afrika 
U moet tenminste één jaar in het bezit van een rijbewijs zijn. Dat geldt ook voor eventuele medebestuurders. Een internationaal rijbewijs is verplicht te krijgen bij ANWB, u moet dan zowel uw gewone als het internationale rijbewijs meenemen!.) De minimumleeftijd van bestuurder en medebestuurders is 23 jaar. Voor bestuurders tussen 21 en 22 jaar geldt een extra toeslag van ZAR 200 per dag.   

Legitimatie
 
Bij het overhandigen van de autosleutels door de vertegenwoordiger van het autoverhuurbedrijf dient u in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is, (Nederlands) rijbewijs en credit card (zie betaling en borg).   

Huurperiode
 
De minimum huurperiode is één dag (24 uur). Als ook in een naburig land wordt gereden (waaronder Swaziland, Lesotho, Namibië, Botswana of Zimbabwe) dan is dat vijf dagen. De ophaaldag is bepalend voor de prijs en doorgaans geldt: hoe langer hoe voordeliger. Als u de auto in een andere plaats achterlaat dan waar u hem huurde, is de minimum huurperiode drie dagen. Brengt u de auto te laat terug, dan bent u extra uren of dagen huur verschuldigd. Dit tegen het lokaal geldende tarief (doorgaans hoger). Brengt u de auto eerder terug, dan is restitutie niet mogelijk.   

Verhuurstations
 
Er zijn veel verhuurstations, ook in de omringende landen: we geven hier de belangrijkste: (luchthaven en stad) Johannesburg, Kaapstad, Durban, Port Elizabeth, George, Pretoria, Nelspruit en Phalaborwa. Meer informatie, verdere kantoren, de adressen, telefoonnummers en openingstijden van de kantoren zijn op aanvraag.   

Ophalen en terugbrengen 

U kunt de auto ophalen op de luchthaven of bij het stadskantoor als die geopend zijn. Doe dit wel binnen één uur na de tevoren afgesproken tijd, wilt u de reservering gehandhaafd zien. Stadsplattegronden en routekaarten zijn gratis beschikbaar maar vaak niet gedetailleerd genoeg. We raden aan een duidelijke in Nederland aan te schaffen, of nog goedkoper, na aankomst in Zuid Afrika. Zo bent u ook beter in staat de reisdagen te plannen. Onverhoopt later terugbrengen van de auto kost (een deel van) de hele dagprijs tegen lokale tarieven. Omdat soms nog wel eens onduidelijkheid blijft bestaan over de afrekening per creditcard na terugkomst, adviseren we bij het inleveren van de auto bij de balie het contract verder te laten uitrekenen, zodat u een kopie met de definitieve rekening heeft. Bij creditcard afschrijvingen later kunt u het dan goed vergelijken.   

Bagage
 
De ruimte is altijd beperkt, vooral in de kleinere auto's. Vaak wordt, als met meer dan twee personen wordt gereisd, meer bagage meegenomen dan mogelijk. Zachte reistassen zijn daarbij altijd beter dan harde koffers. Een wat hogere categorie is vaak beter.   

Vervanging
 
Indien nodig zal er voor een vervangende auto worden gezorgd. Dit kan een ander model zijn dan het gehuurde.   

Onderhoud
 
Alle auto's worden regelmatig gecontroleerd en waar nodig gerepareerd.   

Maximum snelheid 

In Zuid Afrika wordt links gereden. De maximum snelheid op de snelweg is 120 kilometer per uur, op de binnenwegen 100 kilometer per uur en binnen de bebouwde kom 60 kilometer per uur. Pas altijd goed op de snelheid, niet alleen vanwege de verkeersregels, maar er wil nog wel eens een geit of ander dier plotseling de weg oversteken. In Zuid Afrika wordt intensfief op snelheid gecontroleerd door de politie.   

Bij nood 

De autoverhuurder heeft een 24-uurs noodnummer wat u ter plaatse kunt bellen. Dit nummer is te vinden op de huurovereenkomst die u ontvangt wanneer de sleutels in ontvangst worden genomen. Het autoverhuurbedrijf heeft een wegenwacht service (Netcare 911, vergelijkbaar met deANWB) die waar nodig assistentie kan verlenen. Kosten daarvan zijn voor eigen rekening. Medical Rescue International (MRI) is wel inclusief.   

Wijzigingen voorbehouden 

Alle informatie over tarieven, verzekeringspremies en voorwaarden kunnen zonder voorgaande kennisgeving worden gewijzigd of onder invloed van lokale wetgeving worden gewijzigd. Gedetailleerde voorwaarden op de huurovereenkomst ontvangt u bij het ophalen van de auto. 


Terug naar de autohuur Zuid Afrika pagina.